Keresés
-18O
Debrecen
2019.10.17., csütörtök (Hedvig)

Mi lesz a Kenézy integrációjával?

Offmedia- 2017.01.25. 11:43
2274
Az intézmény 2017. január 1-vel került a Debreceni Egyetemhez, az egyetemi kórházi státusz a Szenátus döntése után nyártól lehetséges.
- A Kenézy Kórház nem lesz klinika – szögezte le Kósa Lajos, az egészségügyi intézmény Debreceni Egyetembe történő integrációját lehetővé tevő törvénymódosítás egyik benyújtója a kórházban tartott keddi értekezleten.

Az országgyűlési képviselő, frakcióvezető elmondta: hosszú évek óta cél az egységes betegellátás megteremtése Debrecenben, ugyanakkor ezt nem lehet egy egyszerű beolvasztással megoldani, ezért volt szükség hosszú előkészítésre a tavaly októberi jogszabály-módosítás előtt. Kósa Lajos hozzátette: a Szegeden és Pécsen korábban végrehajtott integrációk hibáiból tanulva alkották meg a törvényjavaslatot, amely bevezeti az egyetemi kórház státuszt - írja az unideb.hu.

Forrás:Google Maps
- Ez egy speciális kategória, amely kifejezetten az olyan városokban elérhető, amelyek egyaránt rendelkeznek orvosképző egyetemmel és egészségügyi ellátó intézménnyel. Fontos megjegyezni: az egyetemi kórház nem klinika, nem változik az ellátási szint, képzési és kutatási feladatokat sem végez, csupán a gyakorlati orvosképzésben vesz részt a progresszivitási szintnek megfelelően, az egyetem a kórház fenntartója, ugyanakkor megmarad az önálló jogi státusza – jelentette ki Kósa Lajos.

- Szeretnénk megismerni a kórház szerződésállományát, különböző gazdasági folyamatait, valamint a háttérszolgáltatások ellátási módszertanát. A Kenézy Kórház munkatársaival együtt részletes ütemtervet dolgoztunk ki a feltárásra vonatkozóan. Az év elején a Debreceni Egyetem középirányítóként az Állami Egészségügyi Ellátó Központ szerepét vette át. Július 1-jére szeretnénk elérni azt az állapotot, hogy valóban egyetemi kórházzá váljon a Kenézy Kórház, s a Debreceni Egyetem adószáma alatt önálló OEP-szerződési jogosultsággal működő betegellátó intézményként vesz részt a további működésben – közölte Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja.

- A Kenézy Kórház jelenleg a Debreceni Egyetem által fenntartott kórház, a tervek szerint a nyár közepétől pedig egyetemi kórházként működik. Lampé Zsolt főigazgató megbízása március elsején lejár, ugyanakkor kérni fogom, hogy az átmeneti időszakban, azaz július 1-jéig pályázza meg a Kenézy Kórház főigazgatói posztját, majd az egyetemi kórház vezetése kapcsán is számítunk a munkájára – hangsúlyozta Szilvássy Zoltán rektor. A Debreceni Egyetem 123 milliárd forintos költségvetése, amely a kórház büdzséjével tovább nő, megfelelő hátteret jelent a további szakmai fejlődéshez - tette hozzá.

Hozzászólások