Keresés
-18O
Debrecen
2019.06.16., vasárnap (Jusztin)

Milyen egy intelligens zebra? Bemutatjuk - fotókkal

Somló-Bakos Dalma- 2016.10.11. 09:49
8158
Eszik vagy isszák az intelligens zebrát? És ez miért lesz jó Debrecennek?
Hétfő este adták át Debrecen első intelligens zebráját - nem, nem az Állatkertben, hanem az István út - Tőzsér utca kereszteződésében. A város azt reméli, hogy akár emberéleteket is megment a fejlesztés, amelynek a lényege, hogy amikor azt érzékeli a rendszer, hogy valaki át akar kelni a zebrán, akkor az úttestbe épített fényjelzések erre külön figyelmeztetik majd az autósokat. Az intelligens zebrát a Pearl Enterprises Kft. nevű, debreceni székhelyű cégnek köszönhetjük, akik ingyen bocsátották a város rendelkezésére az eszközt, vagyis ezért tulajdonképpen nem kellett fizetnie az önkormányzatnak - tudtuk meg Zombori Dénestől, az EDC Debrecen fejlesztési szakértőjétől.

Mindenki nagyon örül, hogy már ilyen is van

Barcsa Lajos aloplgármester a hétfő esti sajtóeseményen úgy fogalmazott, hogy a város számára fontos, hogy XXI. századi, okos megoldásokat alkalmazzanak. Amikor 2014-ben létrehozták az EDC Debrecenen belül a Smart City csapatot, az volt a cél, hogy ők felkutassák azokat az okos megoldásokat, amelyeket a város életében lehet alkalmazni.

Ha megnézzük a zebra előtt lévő kis lámpákat, láthatjuk, hogy világítanak. Pont, amikor a gyalogos már lelépne a zebrára
Forrás:Somló Samu
Ez az átadás mérföldkő, hiszen ez az első olyan projekt, amit ez a csapat vitt véghez, és még a kivitelezésig is eljutottak - tette hozzá Barcsa Lajos. Ráadásul a mostani fejlesztés mindenképp kiemelkedő, hiszen itt emberek életéről van szó. Azt mondta, lekérték a rendőrkapitányságtól a statisztikákat, és elsősorban emiatt döntöttek úgy, hogy ennél a gyalogosátkelő helynél lesz az intelligens zebra.

"Ötletes, okos, XXI. századi megoldásnak tartom" - fogalmazta meg a véleményét a fejlesztésről. Állítólag, ha kedvező lesz a fogadtatás a lakosság részéről, valamint közlekedésbiztonsági szempontból is beválik az újdonság, akkor az elkövetkezendő években ilyen típusú fejlesztésekre még találnak majd forrást.

Nem folyamatosan világítanak amúgy a lámpák, hanem villognak
Forrás:Somló Samu
Varga András önkormányzati képviselő örült, hogy egy ilyen okos megoldás először a Tócóskertben valósult meg [bár ahogy az alpolgármester szavaiból kiderült, a rendőrségi statisztika miatt került pont a mostani helyére az intelligens zebra, ami talán már kevesebb örömre ad okot - a szerk.], és már több visszajelzés is érkezett felé, hogy ezen az úton "valamit tenni kell".

Zombori Dénes, Varga András, Barcsa Lajos és Szűcs Alfréd
Forrás:Somló Samu
Szeretnék erősíteni a lakossági bevonást azzal, hogy az intelligenszebra@edc.debrecen.hu címre várják a visszajelzéseket, véleményeket, illetve ötleteket is lehet adni, hogy a városban még hol lenne szükség hasonló fejlesztésre - mondta Zombori Dénes.

Jó, jó, de már az intelligens zebra részleteit is áruljátok el!

Egy külföldi minta alapján készült hazai fejlesztés eredményeként jött létre a most üzembe helyezett intelligens zebra - tudtuk meg Szűcs Alfrédtól, a Pearl Enterprises Kft. projektfelelősétől, aki hozzátette, hogy jelenleg az a céljuk, hogy a sofőrök tudatába bekerüljön ez a fejlesztés úgy, mint egy figyelmeztetési eszköz. Az eszköz érzékeli a gyalogosok áthaladási szándékát, mindkét irányból figyelmezteti a gépjárművel közlekedőket, hogy a zebrán valaki át fog menni. Az úttestbe épített fényjelző segítségével kapnak az autósok egy plusz jelzést, hogy elsőbbséget kell adni a gyalogosoknak. A helyszínen történt személyes tapasztalatunk egyébként azt mutatta, hogy sajnos ezek az intelligens megoldások nem mindig elegendőek. A közlekedési kultúrára való nevelést máshol kell elkezdeni, hiszen volt, hogy hiába villogott a fényjelzés, hiába volt kollégánknak egyértelmű a szándéka, hogy átkeljen a zebrán, mégsem engedte át őt minden autós.

Már akkor világítanak a lámpák, amikor a gyalogos még csak megközelíti a zebrát
Forrás:Somló Samu
Ehhez hasonló átkelőhelyek egyébként léteznek még az országban, de a Pearl Enterprises Kft. szerint ők kiküszöbölték azokat a hibákat, amelyek  többi rendszerben fellelhetőek. Például néhány rendszer már akkor is jelez, hogyha a gyalogos csak a zebra mellett halad el. A Debrecenben élesített rendszer pedig csak akkor jelez az autóknak, amikor valaki ténylegesen átkel a zebrán. A másik pedig, amiben jobb a debreceni intelligens zebra a többi hazainál, hogy itt a fényjelző lámpákat az úttestbe süllyesztették. "Az autósok nem tekinthetnek el a figyelmeztetéstől" - foglalta össze lapunk kérdésére Szűcs Alfréd.

Ártani biztosan nem árt a plusz figyelemfelkeltés, már csak a sofőröknek kell megadniuk az elsőbbséget a gyalogosoknak
Forrás:Somló Samu

Hozzászólások