Keresés
-18O
Debrecen
2019.04.24., szerda (György)

Mutatjuk, hol vágnak ki fákat Debrecenben

Offmedia- 2016.10.11. 14:56
793
Debrecen idén közel 40 millió forintot fordít gallyazási és fakivágási munkálatokra.
Ezen túlmenően 20 millió forintot különítettek el fasor-rekonstrukció címén az önkormányuaz közlése szerint. Ebből 3 utcában – az Ajtó, a Mácsai Sándor és a Szepességi utca első harmadában kezdődik el a munka.

Debrecenben tavaly a Mácsai és Szepességi utca lakói részére lakossági fórumot tartottak, ahol az érintetteket részletesen tájékoztatták a tervekről.

A Mácsai Sándor utcában is lesznek rekonstrukciós munkálatok
Forrás:Google Maps
A Mácsai Sándor utcában 25 fát érint a rekonstrukció, helyére 31 facsemetét (oszlopos gyertyán I. oszt. 16/18 3xi SF) ültetnek és füvesítik a területet.

A Szepességi utca első harmada – azaz a Széchenyi és Simonffy utcák közötti szakasza – újul meg a rekonstrukció 1. ütemében, mely során 39 rossz állapotú fát vágnak k a szakemberek és helyükre ugyanannyi mezei juhart ültetnek.

Az Ajtó utca zöldsávjában a meglévő fasort 6-8 méter magasságban koronaalapra metszik (82 db). Így sokkal hamarabb, már akár két éven belül újra lombkorona díszítheti a fákat. A fasor részét nem képező 5 fát eltávolítják és facsemetékkel (5 db ostorfa 16/18 FL SF) pótolják, a területet pedig füvesítik.

A kiviteli tervek elkészítésével kapcsolatos pályázati eljárás lezajlott, a kivitelező kiválasztását követően tervek szerint még ez évben megkezdődik ezen utcák fasorainak rekonstrukciója.

Ezen a programon túl még több utcában lesz zöldítés és fasor-rekonstrukció:

A Vörösmarty utca rekonstrukciója idén veszi kezdetét, mely két ütemben zajlik. Tavaly az önkormányzat az utca fáinak egészségi állapotát akusztikus tomográffal mérte fel. Az eszköz képes roncsolódásmentes módon feltérképezni a törzs korhadt vagy üreges részeinek helyét és méretét. A mérési jegyzőkönyv eredményei alapján a fák java része kivágásra javasolt. A fasorra jellemző, hogy az úttest felé erőteljesen dőlt, több fán teherautó okozta sérülések vannak, valamint a törzsön bekorhadt ággöcsök láthatók. A tervek szerint az 1. ütem részeként ez év végéig a jegyzőkönyv által a „kivágásra feltétlenül javasolt” egyedeket távolítják el, majd a jövő évben az összes fa pótolva lesz I. osztályú koros díszfákkal.

A Kandia utcában lévő idős ostorfák utcafasori gallyazása is szükségessé vált a balesetveszélyes helyzetek elkerülése végett. Az idős fasor lombkoronája teljesen betakarja a közutat és ránőtt a közeli ingatlanok tetőszerkezetére.

A Simonyi utcai helyi oltalom alatt álló hársfák szárazoló gallyazása, a csúcsszáraz ágak eltávolítása is elvégzendő feladat. Első körben 34 fa koronaalakítását végzik el.

A Péterfia utcán időszerűvé vált a helyi védettséget élvező gömbkőrisek koronaalakító, koronakönnyítő gallyazása, mert utoljára azt 2008-ban végezték el.

A Piac utcai hársak (a Széchenyi utcától a Kossuth térig) alsó ágkörének gallyazására is sor kerül még az idei évben. Ez azért vált szükségessé, mert a sétányokra logó ágak nehezítik a gyalogosok és kerékpárosok közlekedését, valamint a fák mély árnyéka akadályozza az alattuk található cserjék, talajtakarók optimális fejlődését, ezáltal díszitő értéküket csökkenti.

Idén a parkfenntartással érintett területek növény pótlásain (40 millió forint) és az fasor- rekonstrukciókon túl (20 millió forint) az önkormányzat további mintegy 3 millió forintot költ a város területén található fasorok pótlására, illetve egyéb növények, cserjék, talajtakarók telepítésére. Látványos változást hoz a jövő évtől induló és több városrészt érintő Zöld város program, amelyben jelentős forrásokat költ az önkormányzat a városrészi parkok és zöldfelületek megújítására. Az őszi fasorrekonstrukciós munkákról az érintett utcákban élők értesítést kapnak.

Hozzászólások