Keresés
-18O
Debrecen
2019.07.17., szerda (Endre, Elek)

Mutatjuk, mennyivel drágulhat a tömegközlekedés 2017-ben

Offmedia- 2016.11.18. 15:45
4031
Jövőre drágulhat a tömegközlekedés Debrecenben.
Az elmúlt négy évben nem változtatott díjszabásán a DKV - ez azonban 2017-ben változhat. A DKV Zrt. - a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. Igazgatósága által támogatott - ugyanis javaslatot nyújtott be a menetrend szerinti helyi közösségi, városi szintű közforgalmú személyszállítási szolgáltatásban a viteldíjak 2017. január 1-jei hatállyal történő módosítására (ami a gyakorlatban emelést jelent - a szerk.).

A szolgáltató beszámolója alapján a korábbi évek tendenciái nem változtak, a fizető utasok száma folyamatosan csökken, amely az alábbi okokra vezethető vissza a város honlapjára felkerült indoklás szerint:
  • a tankötelesek számának csökkenése a törvényi változások miatt,
  • a jogosultak számának csökkenése, a diákigazolványok kiadásának szigorítása, a demográfiai adatok folyamatos változása,
  • a Magyar Államkincstár által kiadott, ingyenes utazást biztosító hatósági igazolványra jogosultak számának növekedése,
  • az egyéni közlekedés előnyben részesítése,
  • a nyugdíjas bérletek darabszámának csökkenése, melynek oka a nyugdíjkorhatár emelkedése, valamint a demográfiai adatok folyamatos változása.

A bevételek elmaradásához továbbra is nagymértékben hozzájárul a jelenleg nem teljes mértékben finanszírozott, kedvezményekre jogosultak által a közösségi közlekedést igénybe vevők számának növekedése. A debreceni közösségi közlekedésben valamely jogcímen díjmentesen utazók aránya a szolgáltató becslése szerint megközelíti a 30 százalékot, melynek kompenzációja továbbra sem megoldott - olvasható a közgyűlésnek szánt előterjesztésben.

Ha a város elfogadja a terveket, akkor átlagosan 2,7 százalékos áremelkedés jöhet januártól.

A javaslat szerint így az elővételben vásárolt menetjegyek 300 forintról 320 forintra emelkedhetnek, de a járműveken vásárolt 400 forintos jegynek nem változna az ára. A tanulók és nyugdíjasok a mostani 3600 Ft helyett 3700 Ft-ért válthatják meg a bérletüket, a kisgyermekesek 3590 Ft helyett 3690 Ft-ot fizethetnek, míg a 6500 forintos havibérlet ára nem változna.

Hozzászólások