Keresés
-18O
Debrecen
2019.04.24., szerda (György)

Nagy nehezen, de lesz botlatókő Debrecenben

Offmedia- 2016.08.04. 01:41
973
Augusztusban rakják le a botlatóköveket.
A botlatókövek járdára rögzített réz emléktáblák, amelyeket a holokauszt áldozatainak egykori lakhelye előtt helyeznek el, a világon kizárólag Gunter Demnig német képzőművész készíti őket. A vallási vagy politikai meggyőződésük miatt koncentrációs táborba hurcolt debreceniek emlékére huszonnyolc táblát helyeznek el, amihez kapcsolódóan kiállítás nyílt a Méliusz Juhász Péter Könyvtárban - közölte a Debreceni Egyetem.

A kiállítás megnyitója a Méliusz Juhász Péter Könyvtárban
Forrás:Debreceni Egyetem
Ám ez a kezdeményezés közel sem volt annyira sima ügy, mint tűnik. Év elején ugyanis még úgy tűnt, nem lesz az egészből semmi. A Debreceni Egyetem Germanisztika Intézetének vezetője, Iványi Zsuzsanna és a leköszönő német lektor, Jana Walter ugyanis amikor felvették kapcsolatot a Debreceni Zsidó Hitközséggel (DZsH), sokáig nem kaptak választ. Végül négy hónapnak kellett eltelnie, hogy iderüljün, se a hitközség, se az önkormányzat nem támogatja az ötletet, a botlatókövek ugyanis "balesetveszélyesek, és félő, hogy a gyanútlanul közlekedő debreceniek szó szerint elbotlanak benne". A kövekről egyébként nem árt tudni, hogy azok nem emelkednek ki a járda szintjéből, így nem is balesetveszélyesek.

Az önkormányzat elutasító indoklásában egyébként az is benne volt, hogy "a holokauszt áldozatainak emlékét olyan helyen kívánjuk őrizni, ahol a legkevesebb az esély arra, hogy az emlékhelyet vandalizmus és rasszizmus hatásai érinthetik. Ilyen és hasonló megemlékezésekre álláspontunk szerint a legalkalmasabb helyszín az idei évben [ez 2015-re vonatkozik - a szerk.] felavatott Pásti utcai zsinagóga udvara".

A két oktató azonban nem adta fel a kezdeményezést, és később Heisler András, a Mazsihisz elnöke kérte írásban Papp Lászlót, Debrecen polgármesterét, hogy bírálja felül a korábbi döntését. Papp László idén azt írta, kizárólag a zsidó vezetők kérésére változtatta meg döntését, és hogy a város számára a zsidóság ügye "kiemelten fontos, nem csak a szavak, hanem a tettek szintjén is."

A botlatóköveken ugyanaz a szöveg szerepel, minden emléktábla az „Itt lakott” szöveggel kezdődik és az áldozat neve, születési ideje és sorsának alakulása olvasható rajta. Debrecenben augusztus 11-én a Hatvan, Szoboszlói, Pásti, Szív, Blaháné és Thaly Kálmán utcákon rakják le őket.

Hozzászólások