Keresés
-18O
Debrecen
2019.06.16., vasárnap (Jusztin)
  • Főoldal
  • Hírek
  • Helyi
  • Lepkeper: nem nyugszik az ügyészség, hiába veszítette el a 1,5 milliárdos pert

Lepkeper: nem nyugszik az ügyészség, hiába veszítette el a 1,5 milliárdos pert

Somló-Bakos Dalma- 2016.11.08. 22:40
1714
Abszurd helyzetek, két jogerős ítélet - a kokadi gazdának pedig újra bíróság elé kell állnia Debrecenben, ezúttal még a börtön sincs kizárva. Nincs vége a lepkepernek.

Gabnai Ernő 2013 decemberében, nem sokkal karácsony előtt kapott egy levelet arról, hogy kárt okozott a magyar államnak, ezért 1,5 milliárd forint összegű kártérítést kell fizetnie.

Volt engedély, nincs engedély

A kokadi gazda 2012 telén szárzúzást végzett a saját területén, amihez kért, és meg is kapta a szükséges engedélyeket, mivel az adott legelő Natura 2000-es, vagyis fokozottan védett természetvédelmi területen fekszik. Később kiderült, hogy az engedély kiadása körül nem stimmelt valami: az azt kiadó hatóságnak előbb egy másik hatósággal kellett volna egyeztetnie. Így visszamenőlegesen úgy döntöttek, hogy Gabnai Ernő jogellenesen végezte el a szárzúzást – aminek a következményeként 1,5 milliárdos kárt okozott, legalábbis az ügyészség szerint.

Már az egész ügy legelején egyébként a rendőrség is foglalkozott azzal, mi is történt, ám végül bűncselekmény hiányában megszüntették az eljárást. „Ritka, hogy ennek a történetnek az első pozitív szereplője pont egy rendőr volt, aki azonnal átlátta, hogy itt nem történt bűncselekmény” - utalt a sztereotípiákra és a rendőrviccekre Gabnai Ernő ügyvédje, dr. Zeke László hétfőn a perről tartott előadásában a DAB székházban.

Forrás:Kékfény

Az ügyészség azonban beavatkozott, ők úgy ítélték meg, hogy igenis történt károkozás, amiért a kokadi gazdának kártérítést kell fizetnie. Azt állították ugyanis, hogy a szárzúzás során olyan bokrokat „kaszabolt le”, amelyek egyedüli eleségéül és élőhelyéül szolgáltak a keleti lápibagoly lepkének. A károsítás következtében így 6000 ilyen állat pusztult el – ezek darabjának eszmei értéke 250 ezer forint, felszorozva a darabszámmal pedig 1,5 milliárd forint.

A legnagyobb kártérítési per – és bebukta az ügyészség

A polgári per során azonban olyan, váratlan fordulatokkal lehetett találkozni a bíróságon Debrecenben, amelyek mind-mind a gazdának kedveztek. Az eljárás során kiderült például, hogy az a tanú, akinek vallomására az ügyészség a keresetét építette, olyan „bizonyító erejű” fotót mutatott be a lepkéről, amely egy, a lepkéről szóló könyvből származik. A fotót egy hajdúsámsoni lakásban, mesterséges körülmények között készítették. Érdekesség egyébként, hogy hamis tanúzás miatt nem vették (még) elő az illetőt.

Gabnai Ernő
Forrás:TV2/Mokka

Az első fokú eljárás során fény derült arra is, hogy a védett területek a mai napig nincsenek konkrétan behatárolva. A természetvédelmi törvény nevesíti ugyan a lápot mint védett területet, de azt, hogy ezek a lápok hol, milyen helyrajzi számon fekszenek, nem lehet tudni.

„A gyilkossághoz hulla kell, kellett volna találni valamit, egy részecskét, egy szárnyacskát, egy lábacskát, egy bármit, ami ebből a lepkéből származik, de nem találtak” – ezt már Csiki Péter, a Debreceni Ítélőtábla bírája állapította meg. „Minthogy a kár nincs bizonyítva, ezért a kártérítési kereset csakis alaptalan lehet” – tette hozzá a másodfokú ítélet kihirdetése során.

A Debreceni Ítélőtábla így június 3-án jogerősen felmentette Gabnai Ernőt, szeptember 26-án pedig a Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság döntött úgy (jogerősen), hogy jogellenesen bírságolták meg a hatóságok a gazdát 1 250 000 forintra, amiért a saját telkén engedély alapján bokrokat vágott ki. (Az eddigi perek arról szóltak, hogy jogellenes az ügyészség másfél milliárdos kártérítési követelése.)

Büntetőügy indult a gazda ellen

„Szürreális helyzetek és sok-sok butaság” vezetett egyébként dr. Zeke László szerint idáig, hogy „a bíróságok drága idejét rabolják". És az ügynek még nincs vége. Annak ellenére ugyanis, hogy már két bíróság is kimodta, hogy Gabnai Ernő nem követett el természetkárosítást, a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség kezdeményezésére folytatódik a kálvária. A kokadi gazda ellen ugyanis ezalatt az idő alatt „újraéledt” a büntetőeljárás, ennek az első tárgyalására november 15-én kerül sor Debrecenben. Az ügyészség felfüggesztett börtönbüntetést kért Gabnai Ernőre.

Hozzászólások