Keresés
-18O
Debrecen
2019.07.18., csütörtök (Frigyes)

Nincs vége a debreceni lézerblokkoló-ügynek?

Offmedia- 2016.06.29. 14:44
754
Még mindig vannak kérdések az önkormányzat autói körül.
Varga Zoltán (Demokratikus Koalíció) képviselő még június elején juttatta el a sajtóhoz azokat a fotóit, amelyeken az önkormányzati autókon állítólag lézerblokkoló található. A debreceni önkormányzat néhány órán belül közleményben reagált a vádakra, amelyben azonban túl sok konkrétum nem volt (ezt a közleményt ide kattintva lehet elolvasni).

Forrás:Varga Zoltán (DK)
Lapunk még aznap megkereste az önkormányzat sajtóosztályát, ekkor többek között megkérdeztük, hogy egészen pontosan milyen eszköz is látható az autókon, és ezek milyen célból, mikor kerültek fel a kocsikra, ki kezdeményezte a felszerelést és mennyibe kerültek. Az önkormányzat válasza meglepően rövid volt: "A tegnap kiadott közleményen felül az önkormányzat több információval nem kíván szolgálni az ügyben."

Néhány nappal ezután azonban valamilyen oknál fogva a város úgy döntött, ennél mégis csak ad bővebb tájékoztatást, ezért sajtótájékoztatót hívtak össze, ahol Szekeres Antal jegyzőtől annyit tudott meg a sajtó, hogy a felszerelt készülékek értéke meghaladja a kétmillió forintot, illetve, hogy a polgármesteri hivatal tulajdonában lévő 19 autó közül 7 kocsin van sebességmérő előrejelző, parkolóasszisztens készülék. Szekeres Antal kiemelte, hogy az autókon lévő kütyük "nem alkalmasak a blokkolásra".

"Traffipax elleni védelem"

Varga Zoltán képviselő azonban nem hagyta annyiban a dolgot, kikérte a polgármesteri hivataltól az autókra felszerelt készülékek adatlapját, garancialevelét, illetve a pontos beazonosításukat segítő bármilyen más dokumentumba való betekintését. A hivatal mindezt azonban törvényi hivatkozással tagadta meg, valamint azt is megtiltotta, hogy "az érintett gépkocsikat megvizsgáljuk, a beszerelt berendezésekről feljegyzéseket, fotókat készíthessünk" - ez utóbbiak már a képviselő szavai a Facebook-oldaláról.

Forrás:Facebook/Varga Zoltán
A képviselő végül csak egy számlamásolatot kapott, amiből kiderül a kütyük típusa (LI Laser Interceptor 4 fejes változat), amelyből 2010-ben 5 darabot vásárolt meg a DMJV Polgármesteri Hivatal. (Szekeres Antal korábban azt mondta, 7 kocsin van sebességmérő előrejelző, így még homály fedi azt, hogy a maradék két kütyü pontosan milyen típusú eszköz - a szerk.) A beszerzést, beszerelést végző cég telephelyén továbbra is megvásárolható ez a típusú eszköz, a webáruházuk szerint jelenleg bruttó 223 900 Ft-ért. A kütyü egyébként a honlapon a "Traffipax elleni védelem" termékcsoportokon belül van. (Az, hogy melyik cég érintett, szintén Varga Zoltán facebookos bejegyzéséből derül ki - a szerk.)

Forrás:Facebook/Varga Zoltán
A részletes leírás többek között ezt tartalmazza: "... a lézer jel észlelésekor azonnal jelez a sorőfnek és folyamatosan blokkol vagy a beprogramozott időig. Az egyik legerősebb jelet kibocsátó blokkoló így nagyobb autók tulajdonosát is megvédi. Az interceptor lézer jel észlelése esetén a vezetőt magyar nyelvű hanggal figyelmeztet a bemérésre és megmondja, hogy milyen eszközzel mérik az autót, mindeközben folyamatosan nagy teljesítménnyel blokkolja a mérést."

Az előrejelzés jó dolog

Az Index még 2011-ben írt arról, hogy az akkori szabályozás alapján nem lehetett a lézerblokkoló használatáért bíróság előtt elítéltetni senkit, és annak ellenére lehetett büntetlenül zavarni a traffipaxokat, hogy az elméletben tilos volt. Majd 2012 augusztusában jött egy KRESZ-módosítás, amiben határozottan megtiltották a sebességellenőrzés meghiúsítására alkalmas, így közlekedésbiztonsági kockázatot hordozó lézerblokkolók használatát. Ugyanakkor az ellenőrzést előrejelző eszközök alkalmazása továbbra is meengedett maradt. Ezt akkor azzal magyarázták, hogy "a használatuknak kedvező hatása lehet, mert az előrejelzés alapján az autós óvatosabban, körültekintőbben vezet" - írta a hvg.hu.

Varga Zoltán a debreceni üggyel kapcsolatban azt írja a Facebook-oldalán, hogy a rendelkezésére álló információkat, dokumentumokat átadja a rendőrség részére, valamint eljárást is kezdeményez, hogy vizsgálják ki, "a debreceni önkormányzat gépjárműveibe beépített eszközök alkalmasak-e bármilyen módon a rendőrség elektronikai eszközeinek zavarására, blokkolására, illetve ezek beépítésével, használatával, 2,1 millió forint jogtalan, értelmetlen, és vélhetően a törvény kijátszására alkalmas eszközök beszerzésével megvalósul-e a hűtlen kezelés cselekménye."

Hozzászólások