Keresés
-18O
Debrecen
2019.05.24., péntek (Eszter, Eliza)

Orbán Debrecenben: „A hollandoknak a bőrük alatt is pénz van”

Somló-Bakos Dalma- 2016.11.25. 14:10
1293
Legalábbis hozzánk képest biztosan. De még sok minden mást is mondott Orbán Viktor Debrecenben, a magyar-ukrán üzleti fórumon. Galériával!

Magyar-ukrán üzleti fórumot tartottak pénteken a Debreceni Egyetemen, ahol többek között jelen volt a két ország miniszterelnöke, Papp László, a város polgármestere, Szilvássy Zoltán rektor, valamint Seszták Miklós, Nemzeti Fejlesztési miniszter is.

A fórum bő háromnegyed órás csúszással kezdődött és azzal indult, hogy az elmúlt 25 évben nem is volt ilyen magyar-ukrán fórum, ami ekkora érdeklődést váltott volna ki. Valóban, rengetegen eljöttek, az egyetem Aulája teljesen megtelt.

Kárpátalja érzelmi szempontból is fontos

„Rendkívüli megtiszteltetés, hogy Debrecen adott otthont ennek a nagy horderejű események” – mondta Papp László polgármester. A két ország kapcsolatrendszerében új fejezet nyílhat, legyen szó akár gazdaságról, akár oktatásról, akár kultúráról – mondta. Az az egyik célja a mostani fórumnak, hogy a kölcsönös együttműködésnek a határ menti régió legyen a nyertese, tette hozzá. Debrecen a Kárpát-medence meghatározó városa, és fontos, hogy biztos kapcsolatot teremtsünk a kelet és a nyugat, illetve észak és dél között – fogalmazott a polgármester. „Ukrán partnervárosainknak [Ungvárnak és Harkovnak, akikkel péntek délután írnak alá közös megállapodást – a szerk.] is szívesen nyújtunk segítséget, támogatást” – hangsúlyozta Papp László, majd hozzátette, hogy Kárpátalja a magyar emberek számára érzelmi szempontból is fontos.

Kedves gesztus a rektortól

Figyelmes és nem mindennapi gesztus volt Szilvássy Zoltán rektortól az, hogy köszöntőbeszédét először ukránul, majd utána magyarul mondta el. Ez egyébként sokakat meg is lepett, a magyarok csak úgy kapkodtak a tolmácsberendezés után, hogy értsenek valamit. A rektornak egyébként nem az első ilyen jellegű akciója, az egyetem szeptemberi rendezvényén, a yoUDay-en például ő volt az egyetlen, aki – gondolva a rengeteg külföldi diákra – angol nyelven is elmondta beszédét.

A rektor előbb a vendégek nyelvén mondta el beszédét
Forrás:Kádár Lajos

A pénteki fórumon azt mondta, hogy Debrecen és a Debreceni Egyetem alkalmas partner arra, hogy a két ország között kecsegtető piaci lehetőségeket aknázzanak ki. Kiemelte, hogy a Debreceni Egyetemen speciális innovációs rendszer központjában van, illetve bízik abban, hogy kapcsolódni tudnak az ukrán oktatási intézmények munkájához is.

130 millió eurós forrásról beszélt Seszták

A sikerért, a közös munkáért, a közös célokért volt ott mindenki pénteken Debrecenben – ezt már Seszták Miklós, Nemzeti Fejlesztési miniszter mondta. Hozzátette, hogy Ukrajna mindig is Magyarország kiemelt partnere volt, olyannyira, hogy 2015-ben például a keleti ország hazánk 17. legfontosabb kereskedelmi partnerének számított. Magyarország 2018-ig ki fogja építeni az M3-as autópályát az ukrán határig – tett ígéretet. Ukrajnának ráadásul 50 millió euró hitelsegély-keretet biztosítanak, a kárpátaljai magyar vállalkozásokat pedig az idei kétmilliárd forint keret után jövőre ötmilliárddal támogatják.

Kiemelte, hogy az áruforgalom 2016 első nyolc hónapjában mintegy 1,8 milliárd dollár volt. A megállapodás keretében felújítják még a Tisza-hidakat, valamint az M34-es gyorsforgalmi út Vásárosnaménytól Záhonyig tartó szakaszának megtervezését is megépítését. A magyar kormány által elindított vállalkozásfejlesztési programban 2 milliárd forinttal támogatják az Ukrajnában működő magyar és ukrán vállalkozásokat.

Azon felül, hogy a mostani megállapodást történelmi jelentőségűnek nevezte, azt is mondta, hogy új uniós pályázati kultúrára lesz szükség. Fontosnak tartják, hogy az ukrán vállalkozások is megismerjék az uniós közvetlen pályázatok rendszerét. Seszták Miklós szerint 130 millió eurós forrás áll rendelkezésre, amit minél jobban kellene hasznosítani. „Figyelünk egymásra, felelősséget vállalunk egymásért” – mondta.

Nincs garancia az ország sikerességére

„Szerettünk volna mutatni egy várost az ukrán miniszterelnöknek, amiből láthatják, hogy Magyarország nem egyenlő Budapesttel” – kezdte beszédét Orbán Viktor miniszterelnök. Meg akarták mutatni Magyarország keleti részének a fővárosát – folytatta. Azt mondta, nincs garancia arra, hogy a magyar gazdaság a jövőben is „olyan sikeres lesz, mint amilyen az elmúlt három évben volt”. De a felívelő pálya még néhány évig kitart, így most kell innovatívnak, bátornak lenni, most kell megvalósítanunk azokat az ötleteket, amelyeket szüleink, nagyszüleink nem tudtak megvalósítani „politikai okok” miatt.

Félháborús állapotok Ukrajnában

Most érdemes ostromolni Magyarország kormányát, a miniszterelnöki hivatalt, vagy az Exim bankot, amelyek meg tudják indítani a fejlesztést – fogalmazott a miniszterelnök.

Kitért arra, hogy nincs könnyű helyzetben Ukrajna, utalva arra, hogy az elmúlt években „félháborús” állapotok alakultak ki az országban. Pedig földrajzilag szenzációs helyzetben lévő országról van szó, amely szép remények előtt áll – tette hozzá. Viszont ha Magyarország, egy 10 milliós nemzet megmutatta, mire is képes, akkor mire lehet majd képes a 46 millió lakosú Ukrajna? – kérdezte. Ha nem jó a politikai kapcsolat a két ország között, akkor szűkösebbek az üzleti élet lehetőségei, és ha nincs politikai stabilitás, kiszámítható jogi környezet, az is rossz hatással van az üzleti életre.

Vízummentességet és EU-tagságot szeretne Orbán Ukrajnának

Magyarország támogatja Ukrajna területi szuverenitását, a cél pedig az, hogy az ország az Európai Unió tagállama legyen – mondta. Úgy fogalmazott, hogy az EU elvesztette a vágyát, szenvedélyét, hogy kiterjessze a határait, aminek gyakorlatilag az lesz a következménye, hogy az EU le fog maradni. „Ukrajna nem probléma, hanem erőforrás” – hangsúlyozta. Emlékeztetett arra, hogy a rendszerváltás után hosszú éveknek kellett eltelnie, mire 2004-ben nem utasított el az EU, hanem a tagok közé kerülhetett Magyarország. És ha akkor nem bővül az EU, ha a V4-ek nem lennének a tagjai, akkor most nem lenne gazdasági növekedés Orbán szerint, aki úgy gondolja, hogy Ukrajna felvételével csak folytatódhat a növekedés – persze nem az első időkben, de középtávon már biztosan. Erkölcsi kötelességünk támogatni Ukrajna vízummentességét az EU-ba, ez barátság és bátorság kérdése is. „Az Európai Uniónak szüksége van Ukrajnára” – jelentette ki.

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke
Forrás:Kádár Lajos

A szabadkereskedelmi egyezménnyel kapcsolatban lehetetlennek nevezte, hogy pont Hollandia, „Európa egyik leggazdagabb népe” vétózza meg azt az EU és Ukrajna között. Úgy, hogy „a hollandoknak a bőrük alatt is pénz van” hozzánk képest, és rajtuk kívül az összes uniós tagállam támogatta az egyezményt.

„Most hátulról fúj a szél, most kell a vitorlákat kiengedni” – élt Orbán egy hasonlattal. Garanciaként kijelöltek konkrét programokat, akciótervet, amelynek a felelőse magyar részről Seszták Miklós lesz, a célja pedig Ukrajna gazdasági tevékenységének segítése.

Ukrajna Európa része

Ukrajna miniszterelnökének, Volodimir Hrojszmannak a beszédét szinkrontolmáccsal hallgathattuk meg. Sajnos nem vagyunk biztosak benne, hogy a hallhatóan nem magyar anyanyelvű hölgy mindig szó szerint azt fordította, ami elhangzott, a mondatok nagy részének ugyanis nem igazán volt értelme, akadt, hogy pont egy elharapott „á, mindegy”-et hallottunk ki, de próbáljuk a legteljesebben visszaadni az olvasóknak az elhangzottakat. Először is a kormányfő megtisztelve érezte magát, hogy itt lehet ebben a gyönyörű városban, és nagyon örül, hogy ez a találkozó létrejöhetett. Elmondta, hogy már csütörtökön a vízummentességről tárgyalnak, és nagy előrelépésnek gondolja, hogy meghívták országát a Visegrádi Négyek találkozójára is. Magyarországot csodásnak, és a „kivételes lehetőségek” országának nevezte.

Ukrajna nagyon szeretne az Európai Unió tagja lenni
Forrás:Kádár Lajos

Valós lépésnek tartja az együttműködési szándék aláírását, és hangsúlyozta, Ukrajna Európa része, a vízummentesség utáni következő lépésként pedig szeretné, ha országa egyszer az EU-hoz tartozhatna. Ezen felül köszi, hogy Magyarország támogatja ezt a szándékukat. A munkacsoportok létrehozásával több feladatuk is lesz, ezeknek a megvalósítása pedig már az ő felelősségük.

Hozzátette, hogy szerdán pont arról határoztak, hogy eltörölne 367 olyan törvényt vagy rendeletet, amelyek gátolják az üzleti fejlődést. Bízik abban, hogy azok a vállalkozók, vállalkozások, akik Ukrajnából Magyarországra jönnek üzletelni, érzik majd a támogatást. Reméli, hogy Magyarországgal együtt „nagy-nagy” sikereket érnek majd el, és azt is szeretné, hogy legyen folytatása ennek az üzleti együttműködésnek.

Az Aula fogságában

A sajtó és a meghívott vendégek ezután pár perccel kaptak lehetőséget arra, hogy elhagyhassák az Egyetem auláját – erre tulajdonképpen az újságírók, fotósok, operatőrök 98 százaléka igényt tartott, nem beszélve a vendégek egy részéről is. El is kezdtek szállingózni az emberek, amikor hirtelen becsukták az ajtót, és a biztonsági őrök azt a tájékoztatást adták, hogy már nem lehet kimenni.

Ennél több részletet nem árultak el, az mindenesetre igen kellemetlen volt, hogy amíg több tucatnyi tudósító és vendég sorban állt és toporgott az ajtó előtt, addig a szervezők hagyták, hogy Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója ilyen körülmények között mondja el köszöntő beszédét. Végül a teremben tartózkodó szervezők telefonon kérték a termen kívül lévő kollégáikat, hogy beszéljenek az illetékesekkel (ahogy hallottuk, azt kérték, hogy a Terrorelhárító Központ munkatársaival), hogy engedjék meg, hogy kinyissák az ajtót, mert ez a helyzet több mint kínos. Végül már a következő felszólaló, az ICC Ukraine elnökének a beszéde alatt nyitották ki újra az ajtókat, hogy aki ki akart menni (úgy 40 fő), az ezt megtehesse.

Többen is arra vártak, hogy elhagyhassák a termet. Többek között Komolay Szabolcs alpolgármester (a szőke hölgy mögött), illetve Pósán László országgyűlési képviselő is
Forrás:Kádár Lajos

... de ez nem is volt olyan egyszerű.
Forrás:Kádár Lajos

Ilyen járművek sem parkolnak napi szinten az egyetem főépülete előtt
Forrás:Kádár Lajos

Nézd meg az eseményről készült galériánkat itt! (Fotók: Kádár Lajos)

Hozzászólások