Keresés
-18O
Debrecen
2019.06.16., vasárnap (Jusztin)

Pályakezdőként nettó 300 ezres fizetés?

Somló-Bakos Dalma- 2016.04.20. 13:00
2318
Van, aki ennyit kér. És van, akinek ezt ki is fizetik.

Április 20-án állásbörzét tartottak a Debreceni Egyetemen, ahol 600 négyzetméteren mintegy 100 kiállító várta az érdeklődőket.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának az oldalán található legutóbbi adatok szerint idén februárban több mint 32 ezer álláskeresőt regisztráltak megyénkben. Ha az iskolai végzettséget nézzük, akkor a regisztrált álláskeresők 43,3 százaléka legfeljebb csak általános iskolai végzettséggel rendelkezik. Középfokú végzettséggel 16 ezret, míg felsőfokú végzettséggel pusztán 1500 álláskeresőt regisztráltak. A nyilvántartásban 4022 pályakezdőt lehetett találni februárban, közülük a legtöbb fiatal debreceni volt.

Ez meg is látszott az egyetemi állásbörzén, hiszen már az első órákban hatalmas volt a forgatag, több kiállítónál szinte tömegek álltak sorban, igaz, akadtak, akik még nem főállást kerestek, hanem a lehetséges szakmai gyakorlat felől érdeklődtek.

Fiatalok az állásbörzén
Forrás:offmedia.hu

Így volt ezzel a gazdálkodási és menedzsment szakon tanuló Dóra is, aki jelenleg a bankszektorban szeretne tapasztalatot szerezni. A tervei szerint mindenképp szeretne majd a leendő szakmáján belül elhelyezkedni, és ha van rá mód, akkor Debrecenben maradna. Azon még nem gondolkozott, hogy mi lenne a bérigénye, de az fontos a számára, hogy olyan munkahelyet találjon, ahol megbecsülik. Hozzátette, hogy szeretné, ha a munkahelyen motiválják, hogy folyamatosan tanulhasson, fejlődhessen a szakmáján belül, hogy kamatoztathassa a tudását, az ötleteit. Nem elhanyagolható továbbá a munkahelyi légkör sem, ahol akár baráti szintre is emelheti majd a kollegális kapcsolatokat.

Nyelvtudás nélkül nem megy

Kulcsár István, a Trenkwalder debreceni kirendeltség-vezetője azt tapasztalta, hogy leginkább az informatikai szakembereket keresik a munkaadók. Ők sokszor nem is várnak el szakmai tapasztalatot, de végzettséget és stabil, tárgyalóképes nyelvtudást (leginkább angolból) annál inkább.

A hiányszakmákban (legyen az informatikai, vagy betanított munkák közül az esztergályos vagy a hegesztő) a munkavállalók ritka szerencsés helyzetben vannak, ők ugyanis könnyedén megtehetik, hogy válogassanak, és hogy magas legyen a bérigényük. Szellemi munkánál ez Debrecenben nettó 250-300 ezer forintot is jelenthet egy pályakezdőnél, amit több munkáltató meg is fizet – tette hozzá Kulcsár István.

Viszonylag nehéz elhelyezkedniük Debrecenben olyan álláskeresőknek, akik nem hiányszakmában dolgoznának, vagy akiknek nincsen megfelelő nyelvismeretük. Kulcsár István szerint viszont ha legalább az utóbbi megvan, akkor az jelentősen meg tudja rövidíteni a munkanélküli időszakot. Azok az álláskeresők viszont, akik természettudományi vagy IT háttérrel rendelkeznek, jó eséllyel tudnak pályázni a meghirdetett állásokra, ők akár pár hét alatt el tudnak helyezkedni.

Attila már végzett gazdasági agrármérnökként keresett munkát, elmondása szerint az egyik kiállítónál pozitívak is voltak a tapasztalatai, reménykedik abban, hogy a személyes találkozóból végül fix munkahely lehet. „Azért tanultam öt éven keresztül az egyetemen, hogy jó fizetésem legyen és jó munkakörnyezetben dolgozhassam” – fogalmazott. A jó fizetés alatt legalább nettó 120-150 ezer forintra gondol, a jó munkakörnyezet alatt pedig azt érti, hogy fiatalos legyen a csapat, akikkel jó kapcsolatot is ki tud alakítani.

Jó lenne faragni a bérigényeken”

Kovács Katinka, a HSA személyzeti szolgáltató cég HR tanácsadója úgy látja, az idegen nyelvet beszélő informatikusok és a mérnökök a legkeresettebbek jelenleg a munkaerőpiacon. Véleménye szerint, ha valaki legalább egy idegennyelven középfokon  beszél, akkor abban az esetben is jó eséllyel talál hamar állást, ha  végzettsége a kevésbé keresettek közé tartozik. Érdemes minél jobban megtanulniuk az álláskeresőknek angolul, de ha van mellette egy másik nyelv, az tovább erősíti az elhelyezkedési esélyeket – tette hozzá.

Tapasztalatai szerint a szakmai tapasztalattal nem rendelkező  pályakezdők sok esetben inreálisan magas bérigényekkel lépnek fel. „Ezen lehetőleg  faragni kellene a sikeres pályázás érdekében" – fogalmazott a tanácsadó. Kovács Katinka azt ajánlja a fiataloknak, hogy még egyetem alatt használják ki az időt, menjenek szakmai gyakorlatra, szerezzenek tapasztalatot, ennek ugyanis igen pozitív a megítélése a munkaadók körében. Az utóbbi időben egyre több diák él a szakmai gyakorlat lehetőségével, de még mindig sok diák becsüli alá a későbbi munkakeresés során előnyt jelentő szakmai tapasztalat jelentőségét és nem vesz részt gyakornoki programon.

Linda tavaly végzett magyar-történelem szakon, emellett németből van felsőfokú nyelvvizsgája, így olyan kiállítóknál nézelődik, ahol a nyelvtudása hasznos lehet. Az, hogy multinál vagy KKV-nál dolgozna-e szívesebben, számára nem fontos kérdés, mint fogalmaz, „ahol hely van”. A szakmai fejlődést ő is fontosnak tartja, szeret csapatban dolgozni, számára a lényeg, hogy jól kijöjjön a leendő kollégáival, „a többi meg majd jön magától”. Ő is nagyon szeretne Debrecenben elhelyezkedni, a bérigénye 180-190 ezer forintnál kezdődik, és bizakodik abban, hogy talál olyan munkahelyet, ahol ezt ki is fizetik.

Élmény és munka a LEGO gyárban

A Debreceni Egyetem állásbörzéjén minden bizonnyal a legjátékosabb kiállító a LEGO volt. A terméket szinte mindenki ismeri, gyerekek és felnőttek között is évtizedek óta ez az egyik legnépszerűbb játék. De milyen munkát is végeznek az itt dolgozók, mit kínál a hazai LEGO gyár a magyar álláskeresőknek?

A cégnél mind szellemi, mind betanított dolgozókat várnak, és akit nem is most, hanem a későbbiekben érdekelne a cég, azoknak van egy jó hírünk: mint az Siket Lóránt, a LEGO Manufacturing Kft. kommunikációs munkatársa elmondta lapunknak, komoly bővítést terveznek a nyíregyházi gyárukban. Jelenleg mintegy 2500 dolgozó dolgozik 122 ezer négyzetméteren, ezt a számot pedig a következő 2 évben megduplázzák.

Ahogy azt a kommunikációs szakember elmondta, IT területre szinte folyamatos náluk a felvétel, részben a termelésre, részben pedig – ezt talán kevesen tudják, de – Magyarországon található a LEGO Csoport IT ügyfélszolgálati központja, ami annyit jelent, hogy innen látják el segítséggel világszerte a Lego mintegy 18 ezer munkatársát. Egyetemistáknak, frissen végzetteknek is érdemes ezen a területen próbálkozni, hiszen „nem kell feltétlenül infó gurunak lenni hozzá, a jó angoltudás, az érdeklődés, a jó kommunikációs készség a fontos” - fogalmazott Siket Lóránt.

LEGO játékok, bármerre nézünk

És hogy mitől is élmény a LEGO Csoportnál dolgozni? Bár világszerte ezrek dolgoznak nekik, a cég családi tulajdonban van, ami áthatja a légkört. Az asztalokon LEGO kreációkat találni, a plafonokról pedig előfordul, hogy a Star Warsból megismert űrhajók lógnak. Elérhető egy olyan workshop is a cégen belül, ahol az érdeklődő dolgozók 4 órán át irányítottan játszhatnak a termékekkel, ami alatt megismerhetik, hogy a játék maga milyen fejlesztő hatással bír - gyerekekre és felnőttekre egyaránt.

Hozzászólások