Keresés
-18O
Debrecen
2019.06.25., kedd (Vilmos)

Pénzszállítót akart rabolni, éveket kapott

Offmedia- 2016.05.31. 11:29
330
A társa azonban 11 év után is ismeretlen maradt.
Helybenhagyta a Debreceni Törvényszék a Debreceni Járásbíróság 2015-ös elsőfokú ítéletét, bűnösnek mondta ki társtettesként, fegyveresen elkövetett rablás kísérlete miatt H. Zoltánt, aki ismeretlen társával még 2005 januárjában próbált meg kirabolni egy pénzszállítót Debrecen belvárosában. A törvényszék a vádlottat jogerősen 3 év 6 hónap fegyházbüntetésre ítélte, illetve kötelezte 4,4 millió forint bűnügyi költség megfizetésére.

H. Zoltán és társa 2005. január 19-én reggel jelent meg a Debrecen, Piac utca 52. szám alatti pénzintézetnél. Az volt a tervük, hogy amikor megérkezik az értékszállító páncélautó, akkor megszerzik a bankban lévő pénzt. Magukkal hoztak egy fegyvernek látszó tárgyat és a közelben, a banktól 400 méterre parkoltak le. Több szemtanú is látta őket, amint a bank és annak hátsó bejárata környékén járkáltak.

A páncélautó 8 óra előtt néhány perccel futott be, a biztonsági cég egyik alkalmazottja a vezetőülésben maradt, kollégája a főbejáraton át a bankba igyekezett. Az értékszállító a bank biztonsági őrével együtt a hátsó kijáraton át ment a pénzszállító autóhoz. A biztonsági cég alkalmazottja kinyitotta a jármű oldalajtaját, és a trezorból kivett egy postai küldeményekkel teli borítékot, valamint egy 10 kg súlyú zsákot, amelyben 330 000 forintnyi pénzérme volt.

Fotónk illusztráció
Ekkor lépett oda a vádlott és társa, egyikőjük az értékszállító melléhez nyomott egy kisméretű, fekete színű – feltehetőleg – játékfegyvert, majd megpróbálták a pénzeszsákot elvenni. Hogy akaratukat nyomatékosítsák, gáz spray-vel fújták le a pénzszállítót és a biztonsági őrt is. A zsákot azonban nem sikerült elvenniük, ezért egyikük arcon ütötte az értékszállítót. A biztonsági őr a bántalmazást látva elővette a fegyverét, amikor azonban a két támadó észrevette a csőre töltött pisztolyt, hátrahagyva az értékeket és a közelben álló autójukat is, futva menekültek el a helyszínről.

A rendőrök hamar felfigyeltek a gazdátlan autóra, majd miután nem jött érte senki, elszállították. Az elkövetők kilétére évekig nem derült fény, így a nyomozati eljárást hét évre felfüggesztették. Az aktákat 2012-ben nyitották meg újra, amikor a Bűnügyi Szakértői Intézet azonosított egy DNS mintát, amelyet az autóban egy cigarettacsikkről rögzítettek.

Az azonosított tanú vezette nyomra a rendőröket, elmondta ugyanis, hogy unokaöccse használta az ominózus járművet. Később H. Zoltánra még ketten tettek terhelő vallomást. Az egyik tanú a BV-ben H. Zoltán cellatársa volt – őt a közelmúltban, nem jogerősen emberölés miatt ítélte el a Debreceni Törvényszék-, T. Gyula olyan információkat tudott, melyeket csak a tettes árulhatott el neki. Több tanú maga is utazott az elkövetéshez használt autóban, így saját érdekük is azt diktálta, hogy vallomást tegyenek a vádlott ellen. H. Zoltán poligráfos vizsgálata szintén hozott eredményt: azoknál a szavaknál jelzett fiziológiai változást, amelyeknek jelentőségük volt az ügyben. Ilyen volt a bank neve, a paróka, vagy a hátrahagyott gépkocsi márkája is. Igaz, ezt bizonyítékként a törvény szerint nem használhatta fel a bíróság. H. Zoltán egyébként végig tagadta a bűncselekmény elkövetését, ismeretlen társának kilétére azóta sem derült fény.

A Debreceni Járásbíróságra egyébként 2013 novemberében érkezett meg a vád, az első tárgyalást 2014. februárjában tartotta a bíróság, a tavalyi első fokú ítélet után pedig most jogerősen is lezárult az ügy.

Hozzászólások