Keresés
-18O
Debrecen
2019.10.17., csütörtök (Hedvig)
  • Főoldal
  • Hírek
  • Helyi
  • Reménytelenség, szuicid veszélyeztettség: ilyen az elit iskola tanárainak

Reménytelenség, szuicid veszélyeztettség: ilyen az elit iskola tanárainak

Offmedia- 2016.10.28. 13:01
1108
Rossz a pedagógusok közérzete, amin az iskolapszichológusnak kellene segítenie.
Az iskolapszichológus szakma új fóruma indult el Debrecenben: az iskolapszichológusok első országos vándorgyűlése október 27-én kezdődött meg az Akadémiai Bizottság Székházban - közölte a Debreceni Egyetem.

A Debreceni Egyetem Pszichológiai Intézetének igazgatóhelyettese, Dávid Imre hétszáznál is többre becsülte az iskolapszichológusok országos számát, akiknek, véleménye szerint, nemcsak a diákokkal, de a pedagógusokkal is foglalkozniuk kell.

- A pedagógusok közérzete, mentálhigiénés állapota rossz, ennek fejlesztése, a megküzdési stratégiák erősítése szintén az iskolapszichológusok feladata kell legyen. Néhány évvel ezelőtt 132 elit iskolában dolgozó pedagógust vizsgáltunk, s az volt a szomorú tapasztalat, hogy sokan küzdenek a reménytelenség érzésével, nyolcan egyenesen a szuicid veszélyeztetettség állapotában voltak.

- Nincs két egyforma iskola, akár a település méretét vagy az intézmény profilját tekintjük. Különbözőek a problémák egy szakiskolában és egy egyetemi felvételire készítő gimnáziumban. Míg utóbbiban a túlterheltség, a teljesítmény iránti fokozott igény, a szakiskolákban a motiváció hiánya a jellemző, de sokan küzdenek magatartási problémákkal, serdülőkori devianciával. Az iskolapszichológusoknak a problémák sokrétű világában kell helyt állniuk – hívta fel a figyelmet több érzékeny területre Páskuné Kiss Judit, az I. Iskolapszichológus vándorgyűlés szervezője, a Debreceni Egyetem Pszichológiai Intézetének docense.

Hozzászólások