Keresés
-18O
Debrecen
2019.11.17., vasárnap (Hortenzia, Gergő)

Romantikus program: újra lesz fülemülék éjszakája

Offmedia- 2017.04.25. 11:10
983
Az elkövetkező hetek kora esti és éjszakai óráiban hangzik fel országszerte a világ egyik legszebb hangú madarának, a fülemülének az éneke, amit Debrecenben is meghallgathatunk.
A fülemüle a világ egyik legszebb énekhangú madara. További különlegessége, hogy a hímek nem csak napközben, de a költési időszak első felében egész éjszaka énekelnek, s mivel ez a sűrű bokrosokban költő, jellegtelen, olajbarna színű, vöröses farkú madár a belvárosokban is megtelepszik,  rengeteg ember találkozhat velük.

A fülemüle hangja évezredek óta megigézi az embereket és megihleti a művészeket. Andersen "Fülemüle" című meséjéből Sztravinszkij írt operát, amelyhez természetesen a fülemüle énekművészetéből nyert ihletet. Handel orgonaversenyében a kakukk mellett a fülemüle strófái is megszólalnak. Oscar Wilde "A csalogány és a rózsa" című novellájának főhős csalogánya dalát és vérét áldozta a szerelem oltárán, de Arany János, Samuel Taylor Coleridge és John Keats verseiben is feltűnik a madár.

Forrás:Youtube
1924 májusában, a rádió hőskorában, Angliában a BBC közvetítettek egy szabadtéri koncertet, ahol Beatrice Harrison csellóművész a kertjében duettet játszott az ott éneklő fülemülékkel. A kísérlet akkora közönségsikert aratott, hogy a rádióközvetítést a következő hónapban, majd a rákövetkező 12 tavaszon megismételték.

Amint az esti szürkülettel a többi madár elhallgat, rázendítenek a fülemülék. Ilyenkor a hímek se látnak, se hallanak, nemigen zavartatják magukat, ezért a csoportok nem ritkán két-három méterről hallgathatják az elképesztő hangerejű és változatosságú éneklést.

A program a sötétség beálltával zárul, mert ilyenkor a fülemülék néhány órára elhallgatnak, rövid pihenőt tartanak, hogy aztán éjféltől hajnalig folytathassák szerenádjukat.

Hajdú-Bihar megyei programok

Helyszín: Bocskaikert
Időpont: 2017. április 25. 19:00-tól
Találkozás: Németh László Általános Iskola és AMI bejárata, 4241 Bocskaikert, Baross G. u. 19.
Program: Madarász séta, mindent a fülemüléről, a tengelic és a fülemüle megfigyelése
További információ: Pásti Csaba 30/754-6830

Helyszín: Debrecen, Nagyerdő
Időpont: 2017. május 1. 18:30-tól kb. 1 óra
Találkozás: Auguszta Klinika főbejárata melletti buszmegálló, Móricz Zsigmond körút 22.
Program: Madarász séta, mindent a fülemüléről, a tengelic és a fülemüle megfigyelése
További információ: Veszelinov Ottó 20/430-3166

(via)

Hozzászólások