Keresés
-18O
Debrecen
2019.11.17., vasárnap (Hortenzia, Gergő)

Sikkasztás a debreceni zsidó hitközségnél?

MTI- 2017.03.18. 17:07
1129
A Debreceni Zsidó Hitközség (DZSH) költéseivel kapcsolatban nyomozást indított a rendőrség sikkasztás gyanújával ismeretlen tettes ellen, állampolgári bejelentés alapján - erősítette meg a hajdú-bihari rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese.
A napokban házkutatást tartott a rendőrség a hitközség székházában, ahol iratokat, számítógépes adathordozókat foglaltak le.

A nyomozás a DZSH 95 millió forintos kölcsönével van összefüggésben, amit a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségétől (Mazsihisz) vettek fel.

Képünkön a Pásti utca zsinagóga épülete látható
Forrás:Google Maps
Európai uniós és állami támogatással 600 millió forint értékben újult meg a felekezet két helyi zsinagógája és a székháza. "A pénz azonban nem volt elég, ezért kérte a kölcsönt Horovitz Tamás elnök a DZSH nevében, ám nem tudták időre törleszteni" - írja a Hajdú-bihari Napló. Az elnök a tagság és az elnökség tudta nélkül vette fel a hitelt, ami miatt az értékes helyi ingatlanjaikra jelzálogot jegyeztetett be a Mazsihisz.

A rendőrség a hitelfelvétel körülményeit és felhasználását vizsgálja. A nyomozás jelenlegi határideje március 26. - közölte a rendőrség az MTI-vel.

Hozzászólások