Keresés
-18O
Debrecen
2019.06.16., vasárnap (Jusztin)

Súlyos ítélet: 55 évet kaptak a maszkos rablók

Offmedia- 2016.09.22. 11:40
583
Fokozott rendőri jelenlét mellett ítélték el a hajdúböszörményi rablókat.
Fokozott rendőri jelenlét mellett mondta ki bűnösnek a Hajdúböszörményi Járásbíróság bűnszövetségben, fegyveresen, csoportosan elkövetett rablás bűntettében azt a hét vádlottat, akik az elmúlt években több idős embert raboltak ki Hajdúböszörményben. A sértettekre éjszaka, maszkban rontottak rá és pénzt, ékszereket, műszaki cikkeket vittek el tőlük. A bűncselekményeket a vádlottak társtettesként, bűnsegédként vagy felbujtóként követték el.

Az elsőfokú ítélet szerint a nyolc vádlottból hatan 6 és 12 év közötti fegyházbüntetést kaptak, egy vádlottnak 4 és fél évre börtönbe kell vonulnia, egy vádlottat pedig a bíróság bizonyítottság hiányában felmentett a vád alól. A terheltek 5-10 évig a közügyeket sem gyakorolhatják.

A Hajdúböszörményi Járásbíróság ítélete értelmében a hét vádlottnak a sértettek számára csaknem 5 millió forintot, az állam javára mintegy másfél millió forint illetéket, valamint csaknem 5 millió forint bűnügyi költséget is meg kell fizetnie.

Képünk illusztráció
Forrás:offmedia.hu
A bíróság által elfogadott tényállás szerint R. Balázs – I.rendű vádlott – és B. József – III.rendű vádlott – még 2012 tavaszán állapodtak meg abban, hogy idős embereket fognak kirabolni. B. József vállalta, hogy szerez olyan címeket, ahová érdemes betörni. Az egyik áldozat esetében megszervezték, hogy távol tartják az otthonától, a házban azonban még nyolcan maradtak – köztük négy gyermek. Már aludtak, amikor éjfél körül az első-, és a másodrendű vádlott fekete öltözetben, maszkban, kesztyűben, fegyverrel rájuk rúgta az ajtót. Mindenki felébredt, a gyerekek sírva fakadtak. A vádlottak kiabálva pénzt követeltek, R. Balázs rájuk szegezte a pisztolyt és többször fenyegette őket, hogy “szétlövi a fejüket”. Mindenkit egy szobába tereltek, Z. Antal – II.rendű vádlott - kutatott. Az asszony végül félelmében elárulta, hol a pénzt. A támadók 3 millió 260 ezer forinttal és egy mobiltelefonnal távoztak.

2012 júliusában egy másik idős férfira törtek rá, mert azt a fülest kapták, hogy több millió forintja és arany tárgyai is vannak. Órákig várták a fáskamrában, hogy felébredjen, majd maszkot és kesztyűt húztak, és rátörtek. Egy sállal hátrakötözték a kezeit, betömték a száját, fejére törölközőt tettek, közben egy késsel fenyegették. Végül a férfi BMW-jével, 145 ezer forint készpénzzel és ékszerekkel távoztak, 3,3 millió forint kárt okozva.
A vádlottak 2012 szeptembere és 2013 január elseje között több idős emberre rontottak rá. Volt, ahonnan fenyegető fellépésük eredményeként a párna alá rejtett 20 ezer forintot, volt, ahonnan 800 ezer forint értékben ékszereket, műszaki cikkeket raboltak. Minden esetben maszkban támadtak és megfélemlítették áldozataikat.

A bírósági eljárás során a vádlottak jórészt tagadták a bűncselekmények elkövetétét, de többek között DNS vizsgálatok is igazolták bűnösségüket.

Az ítélet nem jogerős: az ügyészség több vádlott vonatkozásában súlyosítást kért, a IV.r. és a VII.rendű vádlott és védőik tudomásul vették az ítéletet, a többiek azonban felmentésért, enyhítésért fellebbeztek.

A bíróság döntött arról is, hogy elrendeli több vádlott előzetes letartóztatását, így a tárgyalóteremből négy vádlottat bilincsben vittek el a rendőrök.

Hozzászólások