Keresés
-18O
Debrecen
2019.07.17., szerda (Endre, Elek)

Szabálytalanság a Déri Múzeumban: "nem kívánjuk kommentálni"

Offmedia- 2016.12.08. 20:12
1223
Többek között a debreceni Déri Múzeumban is súlyos szabálytalanságokra bukkant az Állami Számvevőszék, amire az önkormányzat szűkszavú közleményben reagált.

Nem sok minden derül ki abból a közleményből, amit a debreceni önkormányzat juttatott el csütörtökön szerkesztőségünkhöz néhány órával azután, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) friss jelentéséről beszámoltunk. Az ÁSZ mintegy hat múzeumnál súlyos szabálytalanságokat tárt fel. A hat intézmény - a debreceni Déri Múzeum, a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum, a nyíregyházi Jósa András Múzeum, a szentendrei Ferenczy Múzeum, a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeum és a szolnoki Damjanich János Múzeum - pénzügyi és vagyongazdálkodása egyik esetben sem felelt meg a törvényi előírásoknak, valamint a kölcsönzött kulturális javak vagyonbiztonsága terén is komoly hiányosságok derültek ki, a többi részletet ide kattintva lehet elolvasni.

Forrás:offmedia.hu

Kíváncsiak voltunk arra, lehet-e többet, konkrétabb dolgokat tudni az ÁSZ kifogásairól, ezért kérdéseinkkel a működtetőhöz, vagyis Debrecen önkormányzatához fordultunk.

Az önkormányzat egy általános közleményt adott ki, amelyben kiemelik, hogy a vizsgálat a 2011 és 2014 közötti időszakra vonatkozott. Ezt azért tartják fontosnak hangsúlyozni, hiszen a város csak 2013. január elsejétől működteti a Déri Múzeumot, így "az előző vezetés idején keletkezett hiányosságokat nem kívánjuk kommentálni. Az átvétel időszakában az önkormányzat is észlelte a szabálytalanságokat és a működtetés hiányosságait, amelyek megszüntetése folyamatosan zajlik" - fogalmaznak a közleményben.

Megkérdeztük azt is az önkormányzattól, hogy kinek a hibájából történhettek meg ezek a szabálytalanságok, lesz-e belső kivizsgálás, és ha igen, azt ki fogja felügyelni, irányítani. Kérdeztük továbbá azt is, hogy elképzelhető-e személyi felelősségre vonás, de ezekre semmilyen választ sem kaptunk.

Hozzászólások