Keresés
-18O
Debrecen
2019.05.24., péntek (Eszter, Eliza)

Százmillióból újult meg az egyetem lovasakadémiája

Offmedia- 2016.12.09. 09:59
873
A pályákat, az istállókat és a kiszolgáló infrastruktúrát is korszerűsítették a Debreceni Egyetem Kartács utcai lovardájában.
A 2000 óta a Debreceni Egyetem száz százalékos tulajdonában lévő Kartács utcai Lovasakadémia jelentős szerepet tölt be az oktatásban, a szabadidősportban és az intézmény 3. missziós tevékenységében egyaránt - közölte a Debreceni Egyetem.

- Infrastrukturális és tudományos hátteret nyújt az akadémia az agrárkar ménesgazda hallgatóinak oktatásához, illetve a sporttudományi képzés részeként a lovas-kultúra megismertetéséhez. Mindeközben pedig egyre több hallgató választja szabadidős tevékenységnek a lovaglást és a testnevelés órákat is egyre többen váltják ki lovaglással, érdekesség, hogy a százas létszám majdnem felét külföldiek teszik ki – mondta Bács Zoltán kancellár.

Forrás:Debreceni Egyetem
Jelenleg 52 lovat tartanak a Lovasakadémián, melyekből 16 az egyetem tulajdona. Az intézmény a gidránok tartásával és tenyésztésével az ősi magyar fajta génmegőrző programjában is részt vesz.

- Az elmúlt másfél évben százmillió forint összértékű fejlesztés valósult meg a telepen. Speciális üveghomok alapanyaggal borítottuk a szabványméretű fedett pályát, ami a létező legkorszerűbb technológia, a világ vezető lovardáiban ezt alkalmazzák. Felújítottuk a külső pálya talaját is és sátortetővel láttuk el, így már két fedett pályája van a központnak. Elkészült emellett a 18 boxos új istállónk, ami lehetőséget adott a bértartott lovak számának növelésére – sorolta Wachter István, a Debreceni Lovasakadémia Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Az egyetemi hallgatók és a Debreceni Lovasakadémia KHT Sportegyesület 15 versenyzője mellett ma már 40-50 gyermek jár lovagolni a Kartács utcára, őket hat pónilovon oktatják. Számukra minden nyáron szerveznek táborokat, tavaly 120 gyermeket fogadtak heti turnusokban. A lovardát üzemeltető cég célja az, hogy az oktatási és kutatási célok mellett a lakosság számára is kedvelt célpont legyen és sokak számára színvonalas sportolási lehetőséget nyújtson a komplexum.

A Debreceni Egyetem Lovasakadémiája a Magyar Nemzeti Lovas Turisztikai Szövetség országos túraútvonal-fejlesztési programjába is bekapcsolódik. Az akadémia a közelmúltban sikerrel pályázott, így egyike lehet a Hajdú-Bihar megyében kijelölt két lovas turisztikai pontnak.

Hozzászólások