Keresés
-18O
Debrecen
2019.07.17., szerda (Endre, Elek)

"Szeretett hazám kiküldött Auschwitzba a gázkamrába"

Offmedia- 2016.08.11. 11:00
735
Lerakták az első botlatóköveket Debrecenben csütörtök reggel.
Hosszú küzdelmek után Debrecenben is megjelentek az első botlatókövek (a nap folyamán összesen 28 darab), amely név szerint emlékezik a holokauaszt azon debreceni áldozataira, akiket deportáltak. A botlatóköveket Gunter Demnig képzőművész, a projekt atya rakta le.

Fahidi Éva a botlatókövek letételekor. A kövekre a szülei és a húga nevét írták rá
Forrás:offmedia.hu
Csütörtök reggel órakor egy kisebb tömeg jelent meg Debrecenben a Szoboszlói út 27. szám előtt, hogy letegyék az első három követ Fahidi Dezső, Fahidi Dezsőné és Fahidi Gilike emlékére. A megnyitón Fahidi Éva író, holokauszt-aktivista emlékezett vissza, akit a családjával együtt vittek Auschwitzba, ám csak ő tért haza - a szülei és a húga nem élték túl a borzalmakat.

Gunter Demnig lerakja Debrecen első három botlatókövét
Forrás:offmedia.hu
A 90 éves Fahidi Éva az esemény nyitórendezvényén elmondta, hogy az életébe rengeteg minden belefért - sok öröme volt például gyermekkorában, utána jöttek a zsidótörvények, majd a deportálás. "Szeretett hazám kiküldött Auschwitba, hogy fojtsanak meg egy gázkamrában" - mondta akkor. Elmesélte, hogy neki is, mint a legtöbb túlélőnek lelkiismeret-furdalása volt és nehezen tudta feldolgozni azt, hogy miért pont ő élte túl a koncentrációs tábort. Azt mondta, sosem hitte volna, hogy valaha a szülői háza előtt a szüleinek és a húgának ott lesz a neve botlatókő formájában.

"Szilárd meggyőződésem, hogy nincs olyan magyar család 72 évvel az események után, akit ne nyomasztana valami a közelmúltból. De nem beszélünk róla. Kell beszélnünk a közelmúltról, mindarról, ami történt, és úgy kell megmutatnunk a mai fiatalságnak, ahogyan azok történtek" - fogalmazott Fahidi Éva megrendülve csütörtökön a botlatókövek letételén. "Egész biztos, hogy feltűnést fog kelteni, nem csak ez a három botlatókő, hanem egyáltalán azok a botlatókövek, amelyek megjelentek Magyarországon, megjelentek Debrecenben. Debrecen ezzel megint élen jár, nem hiába az én városom. Élen jár és példát mutat azzal, hogy így kell csinálni. És mindazoknak, akik ebben részt vettek - és tudom, hogy nagyon sokan voltak - , mindenek előtt Iványi Zsuzsának, aki a lelke volt az egésznek, és kövektezetesen létrehozta, nagyon-nagyon nagy köszönetet szeretnék mondani" - mondta.


Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások