Keresés
-18O
Debrecen
2019.11.22., péntek (Cecília)

Szmog: megint nagyon rossz a levegő Debrecenben

Offmedia- 2017.01.23. 08:35
855
A szálló por légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke túllépte a riasztási küszöbértéket.
Debrecen önkormányzata arról adott ki tájékoztatást hétfő reggel, hogy a szálló por (PM10) légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke 2017.01.21.-én és 2017.01.22-én, egymást követő két napon, mind a három mérőállomáson túllépte a riasztási küszöbértéket (100 μg/m3).

Napi átlagértéke a mérőállomásokon:
2017.01. 21-én: Kalotaszeg tér (142,3μg/m3) – Klinika (153,1 μg/m3)– Hajnal utca (146,3 μg/m3),
2017.01. 22-én: Kalotaszeg tér (126,1 μg/m3) – Klinika (179,3 μg/m3)– Hajnal utca (140,7 μg/m3) volt.

A meteorológiai előrejelzések szerint a levegőminőségben jelentős javulás a hét elején nem várható.

A szálló por (PM10) szennyezettség az éjszakai órákban a legnagyobb, de a továbbra is fennálló kedvezőtlen meteorológiai körülmények miatt a nappali órákban is számottevő a szennyezettség, ezért a napokban lehetőleg kerüljék a szabadban végzett sporttevékenységet, és a szellőztetést – amennyiben szükséges - a déli órákban végezzék.

Forrás:MTI/Czeglédi Zsolt
A riasztás a következő korlátozásokat tartalmazza:

  • Debrecen város közigazgatási területén tilos a kerti hulladék (például  avar, fanyesedék, stb.) és a lábon álló növényzet (tarló) nyílt színi égetése! Továbbá a napokban saját és környezetünk egészsége érdekében tartózkodjunk mindenféle nyílt színi tűzgyújtástól.
  • A légszennyezettség további romlását elkerülendő kerüljük a személygépjárművek (főként dízel üzeműek) használatát, lehetőség szerint utazzunk tömegközlekedéssel, kerékpárral vagy gyalogosan,
  • Fűtésnél (amennyiben lehetőség van rá) a szilárd tüzelés helyett a gáztüzelést részesítsük előnyben.
  • Azokban az útkereszteződésekben, ahol a forgalomirányító jelzőlámpákon visszaszámláló van, a zöld jelzésig várakozva állítsuk le gépjárműveink motorját.

Veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, az idősek és a kisgyermekek. Az önkormányzat azt javasolja, hogy ők kerüljék a szabadban való tartózkodást.

A szálló por egészségügyi hatásai a következők: a porrészecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A 10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba, ott tüdőelváltozást okozhatnak. A tüdőelváltozást befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. A por belégzése a légzőszervi betegek (asztma, bronchitis) állapotát súlyosbíthatja, csökkentheti a tüdő ellenállóképességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. A porrészecskék toxikus anyagok (például fémek, karcinogén, mutagén anyagok), valamint baktériumok, vírusok, gombák szervezetbe való bejutását segítik elő.

Hozzászólások