Keresés
-18O
Debrecen
2019.05.22., szerda (Júlia, Rita)

Szmoghelyzet: nagyon magas a légszennyezettség

Offmedia- 2016.11.24. 11:20
822

Debrecenben a szálló por légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke egymást követő két napon, legalább két mérőállomáson meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket.

A rövidtávú, regionális meteorológiai előrejelzések szerint csütörtökön és pénteken – a napközben is megmaradó köd megjelenésével – a keveredési légréteg vastagsága kissé megnövekszik, így csütörtöktől a szennyezettség csökkenése valószínű. Hétvégén kis mennyiségű csapadék is várható. Hétfőn a viharos széllel érkező hidegfront hatására tartósan kitisztul a levegő.

A szálló por (PM10) szennyezettség éjszaka a legmagasabb, ezért az esti és reggeli órákban érdemes kerülni a szabadban végzett megterhelő fizikai munkát, vagy sporttevékenységet, és a szellőztetést a déli, kora délutáni órákban végezzék.

A légszennyezettség romlását elkerülendő azt kéri Debrecen önkormányzata, kerüljük a személygépjárművek (főként dízel üzeműek) használatát, lehetőség szerint utazzunk tömegközlekedéssel, kerékpárral vagy gyalogosan, valamint fűtésnél (amennyiben lehetőségünk van rá) a szilárd tüzelés helyett a gáztüzelést részesítsük előnyben.

Felhívják a lakosság figyelmét, hogy Debrecen város közigazgatási területén TILOS a kerti hulladék (például avar, fanyesedék, stb.) és a lábon álló növényzet (tarló) nyílt színi égetése. Továbbá a napokban és hétvégén saját, és környezetünk egészsége érdekében tartózkodjunk mindenféle nyílt színi tűzgyújtástól.

A szálló pornak káros hatásai lehetnek az egészségre - emlékeztet az önkormányzat. A porrészecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A 10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba, ott tüdőelváltozást okozhatnak. A tüdőelváltozást befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. A por belégzése a légzőszervi betegek (asztma, bronchitis) állapotát súlyosbíthatja, csökkentheti a tüdő ellenállóképességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. A porrészecskék toxikus anyagok (például fémek, karcinogén, mutagén anyagok), valamint baktériumok, vírusok, gombák szervezetbe való bejutását segítik elő.

Veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, az idősek és a kisgyermekek. Ők inkább kerüljék a szabadban való tartózkodást.

Napi átlagértéke a mérőállomásokon:
2016.11. 22-én: Kalotaszeg tér ( 83,5 μg/m3) – Klinika ( 58,0 μg/m3)– Hajnal utca ( 107,9 μg/m3),
2016.11. 23-án: Kalotaszeg tér ( 108,9 μg/m3) – Klinika ( 51,2 μg/m3)– Hajnal utca ( 97,7 μg/m3) volt.

Hozzászólások