Keresés
-18O
Debrecen
2019.08.21., szerda (Sámuel, Hajna)

Szmogriadó: már jobb a helyzet Debrecenben

Offmedia- 2017.01.24. 09:59
582
Az önkormányzat a szmogriadó riasztási fokozatát megszüntette.
A szálló por (PM10) légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke 2017.01.23-án egyik mérőállomáson sem haladta meg a riasztási küszöbértéket (100 μg/m3) - közölte kedden délelőtt a debreceni önkormányzat. Két mérőállomáson meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket (75 μg/m3). Az önkormányzat a szmogriadó riasztási fokozatát megszüntette és a tájékoztatási fokozatát rendelte el.

Napi átlagértéke a mérőállomásokon:
2017. 01. 22-én: Kalotaszeg tér ( 126 μg/m3) – Klinika ( 179 μg/m3)– Hajnal utca ( 141 μg/m3),
2017. 01. 23-án: Kalotaszeg tér ( 67 μg/m3) – Klinika ( 99 μg/m3)– Hajnal utca ( 87,9 μg/m3) volt.

Forrás:MTI/Czeglédi Zsolt
A meteorológiai előrejelzések szerint a levegőminőségben kedd estétől várható javulás.

A szálló por (PM10) szennyezettség éjszaka a legmagasabb, ezért az esti és reggeli órákban lehetőleg kerüljük a szabadban végzett megterhelő fizikai munkát, vagy sporttevékenységet, és a szellőztetést a déli, kora délutáni órákban végezzük.

A továbbra is fennálló kedvezőtlen meteorológiai körülmények miatt a légszennyezettség romlását elkerülendő arra kéri a lakosságot az önkormányzat, hogy kerüljék a személygépjárművek (főként dízel üzeműek) használatát, lehetőség szerint utazzanak tömegközlekedéssel, kerékpárral vagy gyalogosan, valamint fűtésnél (amennyiben lehetőségük van rá) a szilárd tüzelés helyett a gáztüzelést részesítsék előnyben.

Felhívják továbbá arra is a lakosság figyelmét, hogy Debrecen város közigazgatási területén tilos a kerti hulladék (például avar, fanyesedék, stb.) és a lábon álló növényzet (tarló) nyílt színi égetése. Ezen felül a napokban és hétvégén saját és környezetük egészsége érdekében tartózkodjanak mindenféle nyílt színi tűzgyújtástól.

A szálló por egészségügyi hatásai a következők: a porrészecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A 10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba, ott tüdőelváltozást okozhatnak. A tüdőelváltozást befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. A por belégzése a légzőszervi betegek (asztma, bronchitis) állapotát súlyosbíthatja, csökkentheti a tüdő ellenállóképességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. A porrészecskék toxikus anyagok (például fémek, karcinogén, mutagén anyagok), valamint baktériumok, vírusok, gombák szervezetbe való bejutását segítik elő.

Veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, az idősek és a kisgyermekek. Azt javasolja az önkormányzat, hogy ők kerüljék a szabadban való tartózkodást.

Hozzászólások