Keresés
-18O
Debrecen
2019.10.17., csütörtök (Hedvig)

Több mint 130-cal száguldott, ütközött, az utas kirepült az autóból

Offmedia- 2017.01.27. 12:09
1538
Az autóból kirepülő fiú életét az orvosok mentették meg, de maradandó fogyatékosságot szenvedett.
Bűnösnek mondta ki csütörtökön a Debreceni Járásbíróság maradandó fogyatékosságot és súlyos egészségromlást okozó közúti baleset gondatlan okozásának vétségében azt a vádlottat, aki 2015 júliusában Debrecenben, a Monostorpályi úton lesodródott autójával az útról és egy fának, majd egy kerítésnek csapódott. Cs. Zoltánt a bíróság 1 év 2 hónap fogházbüntetésre ítélte, 3 évre felfüggesztve, valamint 2 év 2 hónapra eltiltotta a járművezetéstől. Az ügy másik két vádlottját segítségnyújtás elmulasztása vétségében mondta ki bűnösnek Nagy Zsuzsanna bíró tanácsa, ők 300 és 330 ezer forint pénzbüntetést kaptak.

A bíróság elfogadta a vádirati tényállást. Eszerint az I. rendű vádlott 2015. július 12-én, este 8 óra előtt haladt a Monostorpályi úton, a Málna utca felől az Alma utca irányába, legalább 137 km/h sebességgel. Az autó a 73/B. számú ingatlan előtti kanyarban lesodródott az úttestről, előbb egy fának ütközött, majd tovább sodródva nekicsapódott a 69. számú ingatlan kerítésének, végül a járda és az út közötti betonozott területen állt meg. Az autó totálkáros lett. Az ütközés erejét mutatja, hogy a gépkocsiból a motor kiszakadt és az úttest közepéig repült. A balesetben az elsőrendű vádlott súlyos, utasa életveszélyes sérüléseket szenvedett. Sem az autót vezető apa, sem az anyósülésen utazó fia nem volt bekötve. Az ütközés következtében a fiú egészen az úttest felezővonaláig repült ki az autóból.

A balesetet egy másik autó vezetője és utasa – a másod-, és a harmadrendű vádlott – észlelte, de nem álltak meg segíteni. Később egyikük édesapja vitte vissza őket a baleset helyszínére.

A bíróság megállapította: a baleset idején nappali fényviszonyok uralkodtak, az egyenetlen aszfalt száraz volt és gyér volt a forgalom is. A balesetet egyértelműen az okozta, hogy az elsőrendű vádlott a megengedett 50 km/h helyett legalább 137 km/h sebességgel ment. Azt, hogy valóban versenyeztek-e, a bírósági eljárás során nem lehetett megállapítani.
Az autóból kirepülő fiú életét az orvosok mentették meg, de maradandó fogyatékosságot szenvedett. Egészsége súlyosan megromlott, fejsérülése személyiségkárosodást okozott, munkaképessége 50 százalékra csökkent.

A Debreceni Járásbíróság határozatát mindenki tudomásul vette, így az ítélet jogerős.

Hozzászólások