Keresés
-18O
Debrecen
2019.10.17., csütörtök (Hedvig)

Tragédia egy kovácsüzemben: mulasztás miatt halt meg egy férfi

Offmedia- 2017.03.22. 12:10
747
A debreceni üzemben a figyelmetlenség okozta egy dolgozó halálát.
Egy gázszerelést végző cég a debreceni kovácsüzem egyik csarnokában fűtési rendszert épített ki és gázszerelési munkákat végzett. A cég alkalmazottai 2015. novemberében megkezdték az üzemcsarnokban a munkálatokat, azzal egy időben a kovácsüzemben folyt a termelő tevékenység.

2015. november 24-én a cég három munkavállalója, a kivitelezést irányító II. rendű vádlott, az áldozat és egy szerelő az üzemcsarnokba beállított emelőkosaras liftbe szálltak és közel 10 méter magasságban kezdtek el dolgozni.

A II. rendű vádlott nem gondoskodott arról, hogy egyik munkavállaló-társuk lentről figyelemmel kísérje a tevékenységüket, az esetleges veszélyekre időben felhívja figyelmüket, és előzetesen nem egyeztetett a kovácsüzem irányító-koordináló feladatot végző dolgozójával, a III. rendű vádlottal.

A kovácsüzem alkalmazottja, az I. rendű vádlott ezen a napon darukezelőként dolgozott a csarnokban. A délutáni órákban az anyagmozgatás során, a feladat megkezdése előtt nem győződött meg arról, hogy a daru hatósugarában van-e az az emelőkosaras lift, amelyben a gázszerelést végző cég alkalmazottai dolgoznak, erre őt a III. rendű vádlott sem figyelmeztette. Az I. rendű vádlott a darut mozgásba hozta, a darun lévő teher kilengése pedig az emelőkosaras liftet feldöntötte. A liftben tartózkodó egyik szerelő megkapaszkodott az üzemcsarnok falában, majd onnan lemászott, a II. rendű vádlott és a sértett azonban a betonpadlóra zuhant.

A sértett többszörös koponyaalapi törést szenvedett, melynek következtében a helyszínen meghalt. A II. rendű vádlottnak nyolc napon túl gyógyuló csonttöréses sérülései keletkeztek.

Az I., II., III. rendű vádlottak foglalkozási szabályszegése, illetve munkaköri kötelezettségük vétkes megszegése miatt következett be a sértett halála.

A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség a három vádlott ellen halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. A vádiratban valamennyi vádlottra felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását indítványozta.

Hozzászólások