Keresés
-18O
Debrecen
2019.06.16., vasárnap (Jusztin)

Új, cuki lakó érkezett az állatkertbe

Offmedia- 2016.07.21. 13:59
555
Németországból érkezett Debrecenbe egy kétujjú lajhár.
Dél-Amerika helyett Németországból jött a látogatók egyik nagy kedvence. Szőrzete a benne élő algák segítségével változtatja színét.

A Debreceni Állatkertben jelenleg két egyed található, akikhez most csatlakozott harmadik társuk, így a csapat már egy hímből és két nőstényből áll - tudta meg a hirado.hu.

A kétujjú lajhár rövid, finom alsó szőrzetét hosszabb, sűrű, durva szőrű prém fedi.

A bundában, a szőrszálak között két algafaj él, amelyek a bundának zöldes árnyalatot, ezzel a lomberdőben kitűnő álcaszínt adnak.

Ilyen egy kétujjú lajhár a kölykével
Forrás:MTI/Kovács Attila
Szárazabb időben az algák besárgulnak; ha nedvesebb az időjárás, akkor kékeszöldre váltanak, úgyhogy a lajhár még a különböző évszakokban jellemző levélszínekhez is tudja igazítani álcáját.

A sajátos karok és lábak jó tartást biztosítanak a lajhárnak az ágakon, melyeken élete nagy részében lóg.

A karokon két, a tövüknél bőrrel benőtt karom van, a lábakon három. A fákat szinte sosem hagyja el, csak szükség esetén, a földön a lajhár elég esetlenül mozog.

Táplálékát levelek, gyümölcsök és gumók alkotják. Összetett gyomra a kérődzőkéhez hasonló. Lassú emésztése miatt kéthetente körülbelül háromszor ürít.

A különleges életmódú és anatómiai felépítésű vendégízületes állat körülbelül 40 évig él. A hím 4-5, a nőstény 3 évesen éri el az ivarérettséget.

A párzási időszak egész évben tart. A vemhesség 7-10 hónapos, ennek végén egy utód születik. A kölyök 6-9 hónapig kapaszkodik az anyja szőrzetébe.

Hozzászólások