Keresés
-18O
Debrecen
2019.04.23., kedd (Béla)

Újabb komoly fizikai felfedezés magyar tudósoktól!

Offmedia- 2016.10.26. 08:56
2087
Buborékszerű atommagot fedeztek fel debreceni kutatók közreműködésével.
Egy nemzetközi kutatócsoport buborékszerű protoneloszlást mutatott ki a 34-es tömegszámú neutrontöbbletes szilíciumizotópban. A központi protonsűrűség ennél az izotópnál majdnem csak fele annak, mint az atommag külső részein, míg a neutronsűrűség egyenletes. A radioaktívion-nyalábon végzett kísérletben nyert adatok feldolgozásában az MTA Atomki kutatói is részt vettek.

Forrás:offmedia.hu
Az atommagokra vonatkozó klasszikus folyadékcseppmodell szerint az erősen lecsökkent központi sűrűség nem fordulhat elő. A protonok és neutronok csak a közvetlen szomszédaikkal vannak kölcsönhatásban, így az atommagban mint folyadékcseppben állandó az anyagsűrűség. Ezt az elképzelést a stabil atommagokra történő, nagy precizitású elektronszórásos kísérletek is megerősítették.

Az atommagok másik alapvető modellje, a héjmodell szerint a nukleonok az atomi elektronokhoz hasonlóan pályákon helyezkednek el, amelyek térben különböző kiterjedésűek lehetnek. Ebből a modellből kiindulva elméleti szakemberek már viszonylag korán felvetették, hogy ha egy atommagban a központi térfogatban elhelyezkedő gömbszimmetrikus magpályák nincsenek betöltve, míg a külső területeken elhelyezkedők igen, akkor belül nagy sűrűséghiány keletkezik, és buborékszerű szerkezet alakul ki. Ugyanakkor a nukleonok közötti korrelációk eltüntethetik ezt a jelenséget.

Radioaktívion-nyalábos kísérleteket a használt berendezések bonyolultsága miatt 20–50 fős nemzetközi kollaborációk végeznek. A Magyar Tudományos Akadémia Atommagkutató Intézet fizikusai 2000 óta vesznek részt a radioaktív nyalábokon végzett magszerkezet-kutatásokban - olvasható az MTA oldalán.

Kapcsolódó híreink:

Hozzászólások