Keresés
-18O
Debrecen
2019.07.18., csütörtök (Frigyes)

Újabb magyar kutatás hozhatja meg az áttörést

Offmedia- 2016.11.15. 09:05
1589
HIV-betegeken segíthet és a gombás tüdőfertőzések gyógyítására is alkalmas lehet a Debreceni Egyetem kutatói által tanulmányozott szer.
A Debreceni Egyetem tudósa, Szentesi Péter által vezetett kutatócsoport vizsgálódásai forradalmi eredményeket hozhatnak gyógyításban - közölte a Debreceni Egyetem. Az Élettani Intézet szakemberei több debreceni munkacsoporttal együttműködve azt tesztelték, ártalmas-e az emlősökre és megoldást jelenthet-e gomba okozta betegségek kezelésére az úgynevezett PAF, a Penicillium chrysogenum gomba által termelt gombaellenes fehérje.

A szert itthon Pócsi István, az egyetem Biotechnológiai és Mikrobiológiai Tanszékének professzora és munkacsoportja kezdte el tanulmányozni néhány évvel ezelőtt külföldi és hazai együttműködő partnereikkel.

Forrás:Debreceni Egyetem
A Szentesi Péter által irányított tudóscsoport bebizonyította, hogy a PAF képes leküzdeni a tüdőben az Aspergillus gomba által okozott betegségét. Az egerekkel végzett tesztek során kiderült, hogy a PAF növelte az állatok túlélését és csökkentette a tüdejükben jelenlévő gomba mennyiségét.

Az eredmények megerősítik annak lehetőségét, hogy a PAF-ot további vizsgálatok után a humán gyógyászatban is bevezethessék.

Mivel a gombák leginkább a gyenge immunrendszerű emberek szervezetét támadják meg, így a HÍV- fertőzött, vagy a szervátültetésen átesett betegek számára a készítmény nagyon hatásos lenne. Emellett mindenféle fertőző gombabetegség – bőrgombásodás vagy tüdőbetegségek – gyógyításában is hatékony lehet. Új gombaellenes szerek bevezetésére rendkívül nagy szükség van a gyógyászatban, mert a gombák gyorsan ellenállóvá válnak az ellenanyagokra.

Hozzászólások