Keresés
-18O
Debrecen
2019.05.24., péntek (Eszter, Eliza)

Ungvárral és Harkovval is megállapodást köt Debrecen

Offmedia- 2016.11.24. 14:22
775
Sürgősségi indítványban szavazott erről a közgyűlés csütörtökön.
Ahogyan arról már beszámoltunk, ukrán-magyar gazdasági fórumot rendeznek pénteken Debrecenben, melyen Ukrajna miniszterelnöke, Volodimir Boriszovics Grojszman és Orbán Viktor miniszterelnök is jelen lesz. A három fő panelből álló fórumon ukrán és magyar üzletemberek, cégek vesznek részt. Kiemelt figyelmet kap a tárgyalásokon az agrárszektor és élelmiszeripari ágazat, a turizmus, a gyógyszerészet, az IT továbbá az ipar, valamint az energetika.

Komolay Szabolcs alpolgármester, Papp László polgármester, Széles Diána alpolgármester és Szekeres Antal jegyző (balról jobbra)
Ukrajna magyarországi nagykövete, Ljubov Nepop szeptember 23-án Debrecenbe látogatott, ekkor előadást tartott Ukrajna jelenlegi helyzetéről és perspektíváiról a Debreceni Egyetem hallgatóinak. Itt tartózkodása során a nagykövet kiemelte, hogy Debrecen városa nagyon közel áll hozzá. Törekszik arra, hogy Ukrajna jobban megismerje városunkat és szorosabb együttműködés alakuljon ki az ország, valamint annak városai és Debrecen között.

A november 25-ei fórumot követően Debrecen és az Ukrán Országos Önkormányzat, Debrecen és Ungvár, valamint Debrecen és Harkov városa között sor kerül az együttműködési megállapodások megkötésére. Az együttműködési megállapodásokat Kravcsenko György, az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke, Bohdan Andrijiv, Ungvár polgármestere és Mykhaylo Fatyeyev, Harkov alpolgármestere írja alá.

Ezen megállapodások alapján a szerződő felek vállalják, hogy folyamatossá teszik a delegációk cseréjét, főként abból a célból, hogy a város által végzett feladatok és tevékenységek minden területén tapasztalatot cseréljenek, tanuljanak.

Felek kölcsönös célja a városok közötti kapcsolatok, hagyományok ápolása és megerősítése elsősorban konferenciák, szimpóziumok és kiállítások szervezésével.

Érdekesség ezzel kapcsolatban, hogy a közgyűlés elé csak csütörtökön került Papp László polgármester együttműködési megállapodások megkötéséról szóló előterjesztése, a sajtónak már november 22-én elküldte az önkormányzat a meghívót, aminek a tárgya az "együttműködési megállapodások aláírása az ukrán delegáció képviselőivel" volt. A közgyűlés egyébként magabiztos többséggel, 31 igen szavazattal fogadta el az előterjesztést, négyen pedig nem szavaztak.

Hozzászólások