Keresés
-18O
Debrecen
2019.07.19., péntek (Emília)

Valami egészen új dolog történt a tormával Debrecenben

Offmedia- 2016.04.21. 12:54
679
Olyan részeit vizsgálták, amiket eddig nem igazán hasznosítottak.
Több éve vizsgálják a torma hatóanyagait a Debreceni Egyetem Természettudományi Karának Növénytani Tanszékén. Azt már régóta tudják a szakemberek, hogy ez a fűszernövény, mely egyben gyógynövény is segít a megfázás, köhögés és húgyúti fertőzések kezelésében, de a növény hatóanyagai számos további alkalmazási lehetőséggel rendelkeznek.

Most egy projekt keretében a Növénytani Tanszék kutatói és a velük több éve együttműködő Kelet Product Zrt. arra vállalkozott, hogy a torma élelmiszeriparban nem hasznosított melléktermékeiből: az oldalgyökerekből, a föld feletti részekből, valamint a piaci értékesítéshez nem megfelelő példányokból hasznos terméket állítson elő - közölte szerkesztőségünkkel a Debreceni Egyetem.

Forrás:Debreceni Egyetem
- Kétféle speciális technológiát dolgoztunk ki. Az első módszernél a növény ízét és illatát meghatározó illóolajat vontuk ki, amelyet alga- és gombaölő szerként algás és gombás felületetek: épületek, falak, medencék fertőtlenítésére tudunk használni. Ennek a terméknek a szabadalmi bejelentése folyamatban van. A második esetben a gyógyszer- és vegyiparban használt peroxidáz enzimben gazdag proteinfrakciót állítottunk elő a növényi anyagból, amely fehérje jellegű antioxidánsként valamint bioanalitikai vizsgálatokban jelölő enzimként hasznosulhat – sorolta Vasas Gábor tanszékvezető, a Farmakognóziai Részleg vezetője.

A hamarosan piacra kerülő termékek mellett a projekt során a szakemberek a torma kismolekulájú hatóanyagainak mérésére alkalmas módszereket fejlesztettek ki, valamint fontos áttöréseket értek el a gyártástechnológia optimalizációjában.

A tormakutatás és más gyógynövények vizsgálata kapcsán széleskörű az együttműködés a Debreceni Egyetemen: a Természettudományi és Technológiai Kar szakemberei mellett az Általános Orvostudományi és a Gyógyszerésztudományi Kar egyes kutatócsoportjai is részt vesznek a vizsgálatokban. A kutatók az eddigi eredményekre építve további termék- és technológiafejlesztéseket terveznek.

Hozzászólások