Keresés
-18O
Debrecen
2019.11.15., péntek (Albert, Lipót)
  • Főoldal
  • Hírek
  • Helyi
  • Varjakat mérgezhetnek a Nagyerdőn - a kutyák is veszélyben vannak Debrecenben

Varjakat mérgezhetnek a Nagyerdőn - a kutyák is veszélyben vannak Debrecenben

Offmedia- 2017.02.25. 13:17
859
Nagy valószínűséggel a varjakat mérgezi valaki Debrecenben, emiatt pusztulhatott el egy hete az egerészölyv is. A kutyák sincsenek biztonságban.
Február közepén a debreceni Nagyerdőben találtak egy mérgezett egerészölyvet, ami el is pusztult a Madárkórházba szállítás közben. Néhány napja pedig egy speciális kutyával is keresték a kihelyezett csalétket a debreceni Nagyerdőben a Madárkórház Alapítvány, a Magyar Madártani Egyesület és a Hortobágyi Nemzeti Park munkatársai ott, ahol az ölyvet megtalálták.

Az egerészölyvet már nem sikerült megmenteni
Forrás:Madárkórház Alapítvány
További fejlemény, hogy az elpusztult ölyv boncolása során kiderült, a ragadozó madár varjút fogyasztott. A területbejárás során összesen tizenegy vetési varjú tetemet talált a keresőkutya, így feltételezhető, hogy a varjakat mérgezi valaki a közelben. Az egerészölyv pedig ehetett az elpusztult varjak teteméből. Bár élő vetési vajút nem szokott zsákmányolni, viszont dögöket rendszeresen fogyaszt.

A varjútetemekből és az egerészölyvből vett mintákat a Madárkórház állatorvosa, dr. Déri János további laborvizsgálatra küldte el a pontos méreganyag beazonosítása miatt. A speciális keresőkutya a jövő héten újra munkába áll, további területeket fésül át a mérgezés pontos helyének felkutatása érdekében. A meglévő adatok, bizonyítékok már elegendőek ahhoz, hogy a Madárkórház megtegye a feljelentést természetkárosítás miatt, így várhatóan a rendőrség is bekapcsolódik az ügy felderítésébe.

A Madárkórház továbbra is azt kéri, hogy a Nagyerdőn és annak környékén fokozott óvatossággal, csak pórázzal, vagy állandó felügyelet mellett sétáltassuk a kutyákat.

Előzmények:

Hozzászólások