Keresés
-18O
Debrecen
2019.03.23., szombat (Emőke)

„Vegyék le a mellem, az sem érdekel, de meg akarok gyógyulni”

Somló-Bakos Dalma- 2016.11.30. 01:30
1935
Önkéntes hennafestők jöttek Debrecenbe, hogy egy felhőtlen délutánjuk legyen a kemoterápián átesett nőknek. Emberi sorsok a hennatetoválások mögött.

A Simonffy utcán lévő Ifjúsági házba belépve látszólag egy teljesen átlagos, hétköznap esti programba csöppentem: nők beszélgettek, nevetgéltek egymással szemben asztaloknál, miközben henna tetoválások születtek.

Forrás:offmedia.hu

A programot a CsillámVilág Body Art Kft. indította útjára, a kezdeményezés először Budapesten debütált nagy sikerrel, Debrecenben első alkalommal augusztusban szervezték meg, és a mostani, novemberi esemény volt a második ilyen találkozó.

A pár héttel ezelőtti alkalommal is önkéntes hennafestő művészek érkeztek Debrecenbe, hogy megajándékozzák a daganatos betegeket egy-egy különleges mintával, egy debreceni kozmetikus pedig csodaszép sminkkel ajándékozta meg a nőket.

Forrás:offmedia.hu

Minden egyes alkalom több partner összefogásával valósul meg, a debreceni szervezést a Holnapom Egyesület vállalta magára – mesélte az egyesület vezetője, Bánfi Ildikó. Az egyesület daganatos betegek gyógyulását segíti komplett rehabilitációs programjaik révén, egyéni és csoportos terápiákat is tartanak, táplálkozási tanácsadásokat adnak – amelyek egyébként külföldön már a hagyományos orvosi kezelés részét képezik. Ildikó maga is emlőrák túlélő, és azért hívta életre az egyesületet, hogy minél több embernek segíteni tudjon gyógyulásban.

Forrás:offmedia.hu

„Itt el tudnak feledkezni a mindennapi problémáikról” - meséli Ildikó a Remény és Szépség napjáról. Ez a néhány órás kikapcsolódás, hennafestés, sminkelés hozzájárul az önbizalom növeléséhez, jobb kedvre deríti, feltölti a résztvevőket. Ildikó hangsúlyozta, hogy a terápiák során meg kell találniuk, mit lehet kihozni a helyzetből, hogyan lehet túllendülni a nehézségeken, miközben rengeteget tanulhatnak önmagukról a betegek.

A hennafestés a pszichés és mentális gyógyításról szól, segít helyreállítani a rákbeteget és túlélők lelki energiáit. Akik hennafestésüket arcra vagy fejre kérik, azok sokszor paróka vagy kendő nélkül távoznak, büszkén, feltöltődve. Mindezt önkéntes hennafestő művészeknek köszönhetik a résztvevők, akik részletgazdag motívumokból álló hennakölteményeket festenek a fejbőrre vagy a választott bőrfelületre.

„Megijedtem, elkeseredtem”

A Remény és Szépség napjának debreceni eseményén az egyik érintett, Kati idézte fel, hogy 2014 februárjában vette észre a csomót a mellében. Várt egy kicsit, hátha elmúlik. Elment mammográfiára, visszahívták ultrahangra, biopsziát vettek, és már akkor mondták, hogy valószínűleg rosszindulatú daganata van. „Megijedtem, elkeseredtem. Minél hamarabb tudni akartam a biopszia eredményét, túl akartam ezen az egészen lenni.” 10 nap múlva már meg is kapta azt. A férjével együtt ment az eredményekért, ahol a doktornő megerősítette, hogy rosszindulatú a daganat. Néhány nappal rá pedig már a műtőasztalon volt. Három hét múlva menni kellett az eredményért. „Nyugodt voltam, bementem. Ott ült nyolc ember velem szemben, úgy éreztem magam, mintha vallatáson vagy kivégzésen lennék. Közölték, hogy még egy műtétre szükség van, le kell venni a mellem. Letaglózott a hír. Egyetlen ember volt ismerős ebből a nyolcból, a műtőorvosom, aki intett, hogy hívjam fel. Ez volt csütörtökön, utána hétfőn megint megműtött. Jött a kemoterápia, a sugárkezelés.”

Forrás:offmedia.hu

„Azt mondtam, meg akarok gyógyulni. Így indultam neki, hogy vegyék le a mellem, az sem érdekel, de meg akarok gyógyulni. A sebészorvosban annyira megbíztam, jó onkológushoz küldött, jól együtt tudtunk működni a kezelések alatt – főleg ahhoz képest, amiket mostanában hallok, hogy milyen szakemberek vannak... Nekem nagy szerencsém volt az orvosommal” - mesélte Kati, aki ekkoriban került kapcsolatban Ildikóékkal, mint mondta, a Holnapom Egyesület sokat segített neki a tanácsaikkal.

„Egyetlen egy dolog volt, amikor azt mondták, hogy az első kemoterápia után két héttel kihullik a haj. Na, az megviselt. Azt a mai napig nem tudom elfogadni. De addigra már volt parókám. Próbáltam azt is úgy felfogni, hogy de jó, most hosszú haj után rövid lesz, kipróbálom ezt is, milyen.”

Pozitív hozzáállás nélkül nem megy

„Amikor az ember bajban van, megsokszorozódik az ereje. Az első perctől azt mondtam, hogy meg akarok gyógyulni. Nem igaz, hogy itt és ennyi volt, nekem még vannak céljaim, feladataim, meg akarok gyógyulni. Nem hagytam magamnak arra esélyt, hogy kétségbeessek, erre mindig is figyeltem, hogy ne essek bele az önsajnálatba, ne húzzam le magam, mert annál nehezebb lesz felállni. Sokat segített ez a hozzáállás. Ezt nem is lehet máshogy. Mindenkinek azt mondom, nagyon mélyen nem szabad belegondolni, mi lehet. Csak arra szabad gondolni, hogy meg fogok gyógyulni. Nincsen 'mi lesz,ha', ezt ki kell zárni, csak az lesz, hogy meggyógyulok. Vannak, akik természetüknél fogva bepánikolnak és összezuhannak, de muszáj erősnek lenni.”

Sokak mellől kikopnak az ismerősök, a barátok, mert félnek kérdezni, félnek beszélni róla – ezt már Ildikó mesélte elköszönés közben. „Ezt a betegséget még mindig tabutémaként kezelik, pedig sokkal egyszerűbb lenne őszintén kérdezni. Ez nem tilos, és biztos benne, hogy aki ebben benne van, szívesen válaszol is rá” - tette hozzá.

Forrás:offmedia.hu

A Remény és Szépség napján pedig egy tucatnyi, kemoterápián átesett nő tudott fesztelenül nevetni, csevegni, gyönyörű hennamotívumokkal és sminkkel visszanyerni az önbizalmukat és a reményt, a teljes gyógyulásra.

Hozzászólások