Keresés
-18O
Debrecen
2019.10.17., csütörtök (Hedvig)
  • Főoldal
  • Hírek
  • Helyi
  • Vizoviczki-ügy: 90 000 oldal, rendőrök, tűzoltók, pénzügyőrök a terheltek között

Vizoviczki-ügy: 90 000 oldal, rendőrök, tűzoltók, pénzügyőrök a terheltek között

Offmedia- 2017.03.07. 17:19
773
Kedden tartotta 35. tárgyalási napját V. László és 21 társa vesztegetési ügyében a Debreceni Törvényszék.
A 90 oldalas vádiratban terheltként szereplők zöme civil, de van mellettük rendőr, tűzoltó és pénzügyőr is, így katonai tanács folytatja le az eljárást. Az ügyre a legszigorúbb titkos minősítés vonatkozik, ezért a nyilvánosság és a sajtó teljes kizárásával folynak a tárgyalások.

Az elmúlt két év alatt megtartott 35 tárgyalási napból eddig önmagában csak egy tanú kihallgatása 25 napot vett igénybe, akinek csak a nyomozati vallomása 1100 oldalt tesz ki. A nyomozati irat összességében 90 000 oldal, ebből 1000 oldalnyi jegyzőkönyvet szó szerint kell felolvasnia a bíróságnak, amely további, legalább 10 tárgyalási napot vesz majd igénybe.

Az eljárás jelen szakaszában a vádhatóság által indítványozott tanúk kihallgatása zajlik, ezt követően kerülhet sor a védelem által felajánlott bizonyítás lefolytatására, mely az eddig is igen terjedelmes bizonyítási anyag további növekedésével járhat.

Az ügy kiemelt jelentőségű, átlagot jóval meghaladó munkaigényű, amelyben széleskörű bizonyítás felvétele indokolt.

A Büntetőeljárásról szóló törvény értelmében kiemelt jelentőségű ügyben a bíróságnak legalább kéthavonta kell tárgyalást tartania, ellenkező esetben az ügyet elölről kell kezdeni. A bírák tárgyalási kötelezettsége heti két tárgyalási nap. Az ügy mihamarabbi befejezése érdekében a bírói tanács elnöke ezen felül póttárgyalási napokat is tűzött.

A Debreceni Törvényszék két katonai tanáccsal rendelkezik, akik a folyamatosan érkező katonai ügyek mellett több kiemelt jelentőségű és hasonló tárgyi súlyú ügyben tárgyalnak. Ezért a vesztegetési ügyet tárgyaló bírói tanács tehermentesítése csak a másik tanács ügyterhének növelésével lenne megoldható. Ez az intézkedés viszont a többi ügy hatékony és időszerű elbírálását jelentősen visszavetné.

A Törvényszék vezetése mindent megtesz azért, hogy az ügy tárgyalása ütemezetten haladjon - közölték.

Hozzászólások