Keresés
-18O
Debrecen
2019.09.23., hétfő (Tekla)
  • Főoldal
  • Hírek
  • Hőlégballon, nemzetközi rendező, történelmi hintó - ez is lesz a virágkarneválon

Hőlégballon, nemzetközi rendező, történelmi hintó - ez is lesz a virágkarneválon

Offmedia- 2016.08.19. 13:54
1419
Még személyes emlékeket is felidézett Debrecen polgármestere.
"Igyekeztünk mindent megtenni annak érdekében, hogy valóban országos vonzerővel rendelkező, országos jelentőségű legyen az 50 éves debreceni virágkarnevál" - fogalmazott Papp László, Debrecen polgármestere csütörtök délutáni sajtótájékoztatóján. Reméli, hogy nagyon sok vendéget tudnak majd fogadni, bízik abban, hogy a város lakossága augusztus 20-ra valóban megduplázódik.

A sajtótájékoztatón megmutatta az 1966-os, vagyis az első virgákarnevál kiadványát, amit, mint fogalmazott, egy debreceni polgártól kapott. Abban az évben a Debreceni Kertészeti Vállalat – Nagytemplomot ábrázoló – virágkocsija nyert, amiért százezer forint is járt.

Forrás:offmedia.hu
A mostani virágkarneválon reggel 8-kor a Nagytemplom elől felszáll majd egy hőlégballon is, amely a Szent Koronát ábrázolja majd. A hőlégballont Mede Ferenc felvidéki vállalkozó készítette. A ballon kupolája közel 4 hónapon keresztül készült, a grafiaki elemek pedig további 5 hónapon át. A kupola alsó felén a város Pro Urbe díjas művésze, Makoldi Sándor állatövi jegyeket ábrázoló mennyezeti kazettás festményének egy másolata lesz látható. "Azt gondolom, hogy a jublieumi virágkarnevál napján ez egy rendkívüli indító esemény" - fogalmazott a polgármester.

A karneváli meneten mintegy 14 magyar és 9 művészeti csoport lép fel idén, magának a karneváli menetnek pedig több mint 1500 fellépője lesz, és 16 virágkocsija. Kiemelte, hogy a város és a National Instruments közös virágkocsit indít, de a Debreceni Egyetem virágkocsija is különleges lesz, hiszen az elektromos meghajtású lesz.

A virágkocsik bírálatában neves zsűri vesz majd részt, a tagok között lesz többek között Polgár Sándor, a Tóth Árpád Gimnázium korábbi igazgatója, és a '66-os virágkarnevál szervezőbizottságának a tagja. A másik pedig Hugh Wooldridge, brit rendező és producer, aki a Royal Albert Hall visszatérő rendezője is.

Forrás:offmedia.hu
Igazi különlegesség lesz a karneválon Debrecen város landauer hintaja. Ez az a lovas hintó, amelyet 1916-ban Debrecen IV. Károly király koronázására készíttetett. Az uralkodó és felesége, Zita királyné 1918. október 23-án Debrecenben ezzel a hintóval kocsikázott, augusztus 20-án a debreceni ötösfogatot fogják majd be a hintó elé - közölte a debreceni polgármester.

Papp László újságírói kérdésre elmondta, hogy a tavalyi virágkarnevál mindenképp emlékezetes marad a számára, hiszen szakadt az eső, és egészen felejthetetlen a maga módján az, hogy augusztus 20-án téli kabátban kelljen beszédet mondani - 2015-ben pedig ez történt.

A polgármester nem debreceni születésű, de gyerekkorában gyakran járt a családjával a virágkarneválon. Papp László felidézte egy kedvenc, személyes emlékét, amikor pont a régi városháza környékén az édesapja nyakában ült, és úgy nézték a karneváli forgatagot. Mosolyogva hozzátette, hogy ez a kép valamiért nagyon megragadt benne, és szívesen is gondol vissza rá.

Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások