Keresés
-18O
Debrecen
2019.07.23., kedd (Lenke)

Milliárdokból újulhat meg az állatkert

MTI- 2016.06.22. 15:42
840
Mind az állatkertet, mind a vidámparkot fejlesztenék Debrecenben.
Folytatódik a debreceni Nagyredő fejlesztése: a stadion, a Békás-tó és a szabadtéri színpad után megújul az állatkert és a vidámpark is - jelentette be Debrecen polgármestere szerdán sajtótájékoztatón. Papp László (Fidesz-KDNP) az állatkert pálmaházában elmondta: a fejlesztés első üteme 1,5 milliárd forint támogatással, az Új főnix terv keretében 2018-ra valósul meg.

Felidézte, hogy az állatkert és vidámpark az országban egyedülállóan együtt található meg a Nagyerdőben: az elmúlt évek kis fejlesztései révén szakmailag a legjobb állatkertek között tartják számon, de nagyobb, átfogó, a teljes parkra kiterjedő átalakítás még nem volt.

Képünkön Papp László, Debrecen polgármestere
Forrás:MTI
"Ezért döntött úgy a város, hogy több ütemben, az eddigieknél sokkal nagyobb léptékben kívánja megújítani az intézményt és egy országos vonzáskörű parkot szeretne létrehozni" - tette hozzá.

A fejlesztés eredményeként a korábbi napközis tábor 3,5 hektáros területével összesen 19 hektárra bővül az állatkert és a vidámpark területe - ismertette Papp László.

Széles Diána (Fidesz-KDNP) alpolgármester a fejlesztések közül kiemelte az egykori úttörővasút bővítését, amely csaknem három kilométeren át viszi majd az utasokat az állatkert látnivalói között. Az alpolgármester jelezte: a fejlesztés második ütemében - amely további 1,5 milliárd forintba kerül majd - új bemutatóházak készülnek el és új állatfajok érkeznek Debrecenbe.

Nagy Gergely Sándor, a Nagyerdei Kultúrpark igazgatója a részletekről szólva elmondta: a tervek szerint a park főbejárata jelenlegi helyéről az Oláh Gábor és Ady Endre utcák kereszteződéséhez, a Ködszínház közelébe kerül át.

Felsorolása szerint elefántházat, orrszarvú és csimpánzok elhelyezésére alkalmas épületegyüttest, sarkvidékek házát, de tematikus látványéttermet is építenek.

A fejlesztés révén a Nagyerdei Kultúrpark látogatottsága a jelenlegi évi 100 ezer főről a duplájára nőhet, a teljes fejlesztéssel közvetlenül nyolc új, de Papp László polgármester szerint a további tervezett nagyerdei fejlesztésekkel együtt akár több mint száz új munkahelyet teremtenek.

Hozzászólások