Keresés
-18O
Debrecen
2019.09.23., hétfő (Tekla)

Rekordokat döntöget a debreceni gólyatábor - fotók

Offmedia- 2016.08.30. 14:15
1708
14 kar, csaknem 3000 ember együtt, egy helyen.
Diákok és oktatók is együtt töltenek két hetet a Debreceni Egyetem gólyatáborában, amit az egyetemen tartanak, nem pedig folyóparton vagy hegyvidéken, mint az a legtöbb felsőoktatási intézményre jellemző. Ez adja meg a Debreceni Egyetem gólyatáborának a specialitását - mondta Bács Zoltán, a DE kancellárja hozzátéve, hogy szerintük azért jó ez a helyszínválasztás, mert így a gólyák nem csupán a diáktársaikat, hanem az egyetemi helyszíneket és az oktatókat is megismerhetik. "Ez az igazi gólyatábor" - fogalmazott a kancellár.

Forrás:offmedia.hu
A debreceni gólyatábort idén 2 turnusban rendezik meg, az első már el is kezdődött, itt 1330 résztvevővel számolnak, míg a másodikban várhatóan 1410-en lesznek, így tehát két hét alatt mintegy 2700 gólyát lát vendégül az egyetem. Ez azt jelenti tehát, hogy mind a 14 kar összes hallgatója a jogászoktól elkezdve a bölcsészeken, orvosokon, agrárosokon át a zeneművészetis diákokig együtt táborozik. Megtudtuk azt is, hogy közel 500-an dolgoznak azért az étkeztetéstől kezdve a biztonsági szakembereken át az egészségügyi dolgozókig, hogy a gólyatábor zavartalanul működhessen.

Forrás:offmedia.hu
A programok a lehető legszínesebbek, lesz koncert, tűzijáték, borkóstolás, éjszakai élményfürdőzés, csapatépítés, ráadásul esténként területfestéssel nyűgözik le a szervezők a leendő hallgatókat.

Forrás:offmedia.hu
A karitatív tevékenységről pedig idén sem mondanak le az egyetemen, ebben az évben is tanszereket gyűjtenek nehéz sorsú gyermekek számára.

Forrás:offmedia.hu
Szilvássy Zoltán rektor egyébként szintén kiemelte, hogy ennyi diák együtt sosincs, mint a mostani gólyatáborban. Ráadásul már az egyetem emblematikus főépülete is külön hangulatot ad az eseménynek (amelyre egyébként az épületvetítő művészek is azt mondták a karneváli héten, hogy impozáns és tekintélyt parancsoló - a szerk.). "Az egészben van valami olyasmi, mint amikor az ember először elmegy Olaszországba és a Piazza San Pietróról bemegy a Szent Péter-bazilikába, és azt mondja, hogy ez itt a világ közepe" - mondta a rektor a példát, mert szerinte a vidéki felsőoktatás közepe egyértelműen a Debreceni Egyetem.

Kifejezetten izgalmasnak tartja, hogy a 14 kar diákjai együtt vannak, ráadásul Szilvássy Zoltán szerint a gimnáziumból frissen kikerült gyerekek a legintelligensebbek, hiszen még nem felejtették el se a mohácsi vészt, se a másodfokú egyenlet megoldóképletét, de azt is tudják, hogyan kell kénsavat előállítani. "Ők pedig most kezdik el kóstolgatni az életnek azt a részét, amit eddig nem tanultak" - tette hozzá a rektor. Például az emberi kapcsolatokat, amelyek az életminőséget is meghatározzák.

Izgalmas fizikai kísérletekkel is találkoztunk, amikor ott voltunk. Ebben a hungarocelben például folyékony nitrogén van.
Forrás:offmedia.hu

Átszúrták a lufin a hurkapálcát, de nem durrant ki.
Forrás:offmedia.hu

Celluxot tekertek egy csillagszóró köré, amit így gyújtottak meg, majd beletették egy pohár vízbe...
Forrás:offmedia.hu

... és a víz alatt is ég! Jól néz ki, ugye?
Forrás:offmedia.hu

Hozzászólások