Keresés
-18O
Debrecen
2019.10.17., csütörtök (Hedvig)

A roamingdíj eltörlése után jöhet az ingyen wifi?

Offmedia- 2017.04.28. 04:58
5863
A héten lett végleges, hogy június 15-től eltörlik a roamingdíjakat. De lehet, hogy nem áll meg itt az Európai Parlament?
Régóta tervben volt már, hogy az Európai Unió állampolgárai a belföldi feltételekkel megegyezően telefonálhassak, küldhessenek SMS-t és használhassák az adatkeretüket az Európai Unió területén. Már az elmúlt években is fokozatosan csökkentek a roamingtarifák az EU-n belül, 2017. június 15-én pedig végleg megszűnnek ezek a díjak az egységes távközlési piacról szóló rendelet értelmében.

Ehhez kapcsolódóan pedig azt jelentette be az Európai Parlament ipari bizottsága, hogy támogatja azt a tervet, hogy az olyan európai nyilvános helyeken, mint a parkok, terek, középületek, ingyenes wifi kapcsolat legyen a a WiFi4EU-n keresztül.

Az Európai Bizottság által a "WiFi4Eu - ingyenes wifi az európaiak számára" című kezdeményezés célja, hogy minőségi vezeték nélküli internet-hozzáférést biztosítson legalább 6000-8000 helyi közösség (ott lakók illetve turisták) számára. A projekt tervezett költségvetése 120 millió euró, és azt szeretnék, hogy 2020-ig megvalósuljon a kezdeményezés.

Carlos Zorrinho, a WiFi4EU-jelentés szerzője így fogalmazott: "Minden európai számára előnyos a wifi kapcsolat, függetlenül attól, hol él vagy mennyit keres."

"A kísérleti projektként létrejövő WiFi4EU elősegítheti az európai állampolgárok összekapcsolhatóságának növelését. Ezért fontos, hogy ez a projekt biztosítsa a földrajzi egyensúlyt a tagállamok között, hozzon létre egy egységes hitelesítési rendszert, amely az egész EU-ban érvényes; valamint növelje a digitális befogadást és az európai digitális identitás kialakítását mozdítsa elő" - tette hozzá.

A javaslat egyébként tavaly szeptemberben készült el, miután az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncke bejelentette, hogy 2020-ig minden európai városban és faluban kell lennie ingyenes wifinek.

(via)

Hozzászólások