Keresés
-18O
Debrecen
2019.09.23., hétfő (Tekla)

Az Iszlám Állam katonája lövöldözött Isztambulban

MTI- 2017.01.02. 12:14
991
Az Iszlám Állam (IÁ) vállalta magára a 39 halálos áldozatot követelő szilveszteri isztambuli lövöldözés elkövetését - jelentette hétfőn a dzsihadista szervezet szócsöveként működő Aamák hírügynökség.
A tájékoztatás szerint a merényletet "a kalifátus egyik hősi katonája" hajtotta végre, aki "megtámadta a híres éjszakai szórakozóhelyet, ahol a keresztények éppen pogány ünnepüket tartották. Kézigránátokkal és sorozatlövő fegyverével ütött rajtuk, és az ünnepüket gyásszá változtatta". A közlemény szerint a támadó az IÁ által Szíria és Irak egy részén kikiáltott kalifátus vezetőjeként ismert Abu Bakr al-Baghdadi parancsára nyitott tüzet. A terrorcsoport a "kereszt szolgálójaként" utalt Törökországra.

A terrortámadást röviddel az új év beköszönte után az Ortaköy negyedben, a Boszporusz európai partján található Reina klubban követték el. Legalább egy támadó behatolt a szórakozóhelyre, miután a bejáratnál lelőtt egy rendőrt és egy civilt, majd vaktában tüzet nyitott az új évet ünneplő több száz emberre. A merényletben legalább 39-en meghaltak és 69-en megsebesültek, az áldozatok között sok a külföldi.

A török állami hírügynökség hétfőn azt jelentette, hogy egy kivételével valamennyi halálos áldozatot azonosítottak. Tizenegy török, egy török-belga, hét szaúd-arábiai, három-három libanoni és iraki, két-két tunéziai, indiai, marokkói, jordániai, továbbá egy-egy kuvaiti, kanadai, izraeli, szíriai és orosz állampolgár vesztette életét. A támadó továbbra is szökésben van.

Forrás:Youtube
A Hürriyet című török napilap előzőleg titkosszolgálati forrásra hivatkozva hétfőn azt írta, hogy az IÁ egyik közép-ázsiai, feltehetően üzbég vagy kirgiz állampolgárságú tagja lehetett a merénylet elkövetője.

A vérengzést követő napon Törökország és Oroszország több mint 100 dzsihadista célpontra csapott le Szíriában különböző műveletekben.

Hozzászólások