Keresés
-3O
Debrecen
2018.01.16., kedd (Gusztáv)

Magyar javaslatra állatéleteket mentő vakcinázást engedélyeztek Brüsszelben

MTI- 2016.09.16. 18:55
342
Lehetővé vált a szarvasmarhákat és a bivalyokat veszélyeztető himlővírusos megbetegedés, az úgynevezett bőrcsomósodáskór elleni megelőző vakcinázás, miután Brüsszelben a Növények, Állatok, Élelmiszerek és Takarmányok Állandó Bizottsága csütörtöki ülésén elfogadta az erre vonatkozó magyar javaslatot.

Forrás:Flickr / Micolo J
A magyar főállatorvos, Bognár Lajos által kezdeményezett módosítást több közép-európai ország is támogatta. Kiemelték: az engedély azért jelentős, mert ezáltal lehetőség van az emberre ugyan veszélytelen, viszont komoly gazdasági kárral járó betegség elleni védekezésre még azelőtt, hogy az ténylegesen megjelenne Magyarországon. Továbbá a hamarosan hatályba lépő új rendelet - bizonyos feltételekkel - lehetővé teszi az oltott vagy fertőzött zónából származó vakcinázott állatok és termékek szállítását is: például a hús- és tejtermékek esetében valamennyi kereskedelmi akadály elhárul.

Magyarországnak is lehetősége lesz a megelőző oltásokra, ha a betegség 100 kilométerre megközelíti az országhatárt. A terv végrehajtásához szükséges vakcinakészlet jelenleg is az élelmiszer-biztonsági hivatal rendelkezésére áll. A Nébih az internetes oldalán közölte: a bőrcsomósodáskór eddig főleg Afrikában és a Közel-Keleten fordult elő, de tavaly már Görögországban is megjelent. Idén pedig a betegség átterjedt Bulgáriára, Szerbiára és a Balkán-félsziget több más országára is. Bár ez a betegség Magyarországon még nem fordult elő, azonban a kór terjedését figyelembe véve, hamarosan megjelenhet.

Hozzászólások