Keresés
1O
Debrecen
2018.01.17., szerda (Antal, Antónia)

Már nem kell munkaidő után munkahelyi leveleket olvasniuk a franciáknak

Offmedia- 2017.01.02. 10:39
695
Január elsején lépett életbe a "lekapcsolódáshoz való jog" Franciaországban.
Új törvény lépett életbe január elsején Franciaországban. Ennek a lényege, hogy a dolgozók már nem kötelesek a munkahelyi levelezésükkel foglalkozni a munkaidejük után. Ezt hívják a "lekapcsolódáshoz való jognak" - írja a Mashable.

A törvény értelmében a legalább 50 főt foglalkoztató vállalatok vezetőinek le kell ülniük tárgyalni a dolgozókkal, hogy megbeszéljék azokat az irányelveket, mikor kötelező és mikor nem elolvasni vagy válaszolni egy-egy céges e-mailre. Amennyiben a két fél nem tud megegyezni, a cég köteles létrehozni és közzétenni egy szabályzatot, ami egyértelműen tartalmazza, mit várnak a dolgozóiktól a munkaidejükön kívül.

A szabályozást azért vezették be, mert így szeretnék megóvni a dolgozókat a stressztől és a kiégéstől, ami annak ellenére is masszívan jelen van a franciáknál, hogy náluk viszonylag rövid, csupán 35 órás egy munkahét. A szocialista képviselő, Benoit Hamon azonban úgy fogalmazott, hogy "bár a munkavállalók fizikailag elhagyják az irodát, de nem fejezik be a munkát. Egyfajta elektronikus póráz van rajtuk".

Egy Eleas nevű francia kutatócsoport feltárta, hogy az alkalmazottak harmada az okostelefonját rendszeresen használja céges dolgokra a munkaidő letelte után is. Különböző egyetemi kutatások pedig megállapították, hogy akik munkaidőn kívül is olvassák a céges levelezést és reagálnak is azokra, fokozottan ki vannak téve a stressznek.

Bár a mostani rendelkezés kifejezetten a munkavállalókat védi, a tavalyi munkaügyi reformok nagy része a munkáltatók oldalán áll. Így például az új törvényeknek "köszönhetően" sokkal egyszerűbb lesz ezentúl kirúgni valakit, többek között emiatt is voltak feszültségek tavaly nyáron Franciaországban.

Hozzászólások