Keresés
-18O
Debrecen
2019.10.17., csütörtök (Hedvig)

Terroristákra csaphattak le Németországban

MTI- 2017.03.02. 13:09
1279
Elfogtak Németországban két feltételezett szíriai terroristát, egyiküket háborús bűncselekményekkel is gyanúsítják - közölte csütörtökön a szövetségi legfőbb ügyészség.
Az állam elleni súlyos bűncselekmények ügyében illetékes hatóság szerint mindkét gyanúsított az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat szíriai szárnyaként számon tartott Fatah as-Sám - korábbi nevén an-Nuszra Front - tagja volt.

Mindkét férfi szíriai állampolgár, ugyanabban a fegyveres egységben harcoltak. Egyikük 26 éves, a különítmény társalapítója, legfőképpen az egység pénzügyeivel és járműparkjával foglalkozott, őt Giessenben vették őrizetbe.

Képünk illusztráció
A másik gyanúsított 35 éves, Düsseldorfban fogták el, a Spiegel Online hírportál értesülése szerint menedékkérőként tartózkodik Németországban. Terrorszervezetben viselt tagság mellett azzal is gyanúsítják, hogy 2013 márciusában részt vett a szíriai kormány 36 alkalmazottjának lemészárlásában. A nemzetközi humanitárius jog előírásai alapján valamennyi áldozatnak védelem járt volna, ezért a gyanúsított tette háborús bűncselekménynek számít.

A legfőbb ügyészség szerint a gyilkosságokat egy olyan halálos ítélet alapján követték el, amelyet az iszlám jogrendre, a saríára hivatkozva  hoztak. A Spiegel Online értesülése szerint az áldozatok a szíriai hadsereg elfogott katonái voltak, akiket brutális kegyetlenséggel végeztek ki a Rakka tartományban fekvő, Tabka nevű városban, amelyet hónapokig tartó ostrom után vettek be a dzsihadisták.

A 2015 júliusában feloszlott különítmény vezetőjét a Spiegel Online szerint szintén Németországban tartják őrizetben, tavaly júniusban helyezték előzetes letartóztatásba, és azzal gyanúsítják, hogy merényletet akart elkövetni Düsseldorfban.

Hozzászólások