Keresés
1O
Debrecen
2018.01.17., szerda (Antal, Antónia)

Végtelenül szomorú: szerelmük nélkül házasodnak a lányok Szíriában

Offmedia- 2016.07.09. 00:00
691
Sok férfi elmenekült Szíriából, bízva abban, hogy szerelmükkel később egy békésebb országban újra együtt tudnak lenni.
A menyasszony belépett a terembe, ahol a családja és a barátai tapsoltak, ünnepeltek. Hatalmas csillagszórók égtek a vörös szőnyeg mindkét oldalán.

De hiányzik a hitvesi csók, nincs nászéjszaka. Sem pedig vőlegény. A menyasszony jegyese több ezer kilométerre van Hollandiában, és próbál valahogy hazatelefonálni.

"Nagyon szerettem volna az esküvőt, hogy felvehessem a fehér ruhámat, így nincs bennem tüske" - mondta a menyasszon, Siwar, a 22 éves egyetemi hallgató, aki kémiát tanul. "De amikor először beléptem a terembe, mindenki szemében sajnálkozást láttam, és végtelenül egyedül éreztem magam" - fogalmazott az észak-szíriai Qamishli városából származó lány.

Kurd menyasszonyok, a 21 éves Halbast Khalili és a szintén 21 éves Mezgin Murat a novemberi esküvőjükön. A férjek testvérek, akik nem tudtak ott lenni a saját esküvőjükön. A két férfi akkor már két hónapja Németországban tartózkodott.
Forrás:Getty Images
Az elmúlt öt évben milliók menekültek el a háború, katonai sorozás, gazdasági nehézségek elől, így a szíriai városokban jelenetősen megcsappant a férfiak száma. Az egyetemek tele vannak nőkkel, ahogyan az üzletek, éttermek, bárok is, miután a férfiak helyét a munkaerőpiacon is a nők vették át. Ez főleg egy olyan társadalomban rendkívüli, ahol hagyomány, hogy a nők otthon vannak. És akkor még ott vannak azok az esküvők, ahol nincsenek vőlegények. Ők ugyanis Törökországban vagy Európában vannak.

A háború és a könyörtelen erőszak ellenére a szíriai emberek számára továbbra is fontosak a hagyományok, mint például az esküvők.

Nincsenek pontos számok arról, hogy az elmúlt években mennyien menekültek el Szíriából, a tavalyi évben mindenesetre leginkább férfiak érkeztek Európába.

"A férfiak háromnegyede az országon kívül van" - ezt már a 25 éves Sandi mondja, aki a szíriai kurd városban, Amudában dolgozik egy női rádiónál. "Bárki is jön ide, fiatal kisfiúkat, nőket és időseket lát az utcákon."

Márciusban Sandi szülei, és a leendő férjének a szülei egy rendhagyó eljegyzési ünnepséget szerveztek, ami egészen hasonlított egy esküvőhöz. Leszámítva, hogy a nő rózsaszín ruhában volt, a vőlegénye pedig Törökországban tartózkodott.

A vőlegény nélküli esküvőn Szíria egyik tartományában került sor. A nők abban reménykednek, hogy hamarosan Európába tudnak utazni az újdonsült férjeik után.
Forrás:Getty Images
"Nehéz helyzet volt és nem is voltam túl boldog. Annak ellenére, hogy minden tökéletes volt, valami azért hiányzott" - mondta.

A szíriai konfliktus első néhány évében sok esküvő, ünnepség elmaradt, mert az emberek úgy érezték, durva lenne úgy ünnepelniük, hogy közben a hazájuk éppen összeomlik.

Most azonban a családok újra felelevenítették a szokásaikat, hagyományaikat, mert bizakodnak abban, hogy a helyzet javulni fog, illetve mert úgy vélik, alkalmazkodniuk kell az új helyzethez. Ők így szállnak szembe a háborúval.

Az esküvők egyébként is nagyon fontos szerepet töltenek be Szíriában a társadalomban. "Isten akarata, hogy lássuk a lányunkat menyasszonyként" - ez van minden szülőben, már a lány születésének pillanatában.

A vőlegény nélküli lagziknak pedig így is megadják a módját: termet bérelnek, hívnak zenekart, fotóst, ezekre 40 ezer szíriai fontot költenek el átlagosan. Ez 181 dollárnak, azaz körülbelül 50 ezer forintnak megfelelő összeg, ami egy átlagos köztisztviselőnek a kéthavi bérét jelenti.

Menyasszonyok táncolnak a saját esküvőjükön. Több nő is úgy megy mostanában férjhez Szíriában, hogy a férfi nincs ott, mert elmenekültek az országból.
Forrás:Getty Images
Az egyetlen, amin spórolnak, az a torta. A kinti hagyományok szerint a tortát a pár együtt vágja fel, és ha nincs ott a vőlegény, akkor a menyasszony a hiányában rendkívül kínosan érezné magát, így ettől a szokástól eltekintenek. Így a már fentebb említett kémiát tanuló Siwar esküvőjén sem volt torta.

Siwar vőlegénye még évekkel ezelőtt, a konfliktus kezdetén elmenekült az országból, amikor behívták őt a hadseregbe.

A közös esküvői fényképeket egyszerű Photoshoppal oldották meg, vagyis Siwar fotózkodott otthon egy parkban menyasszonyi ruhában, a vőlegénye szintén egy parkban fotóztatta le magát, csak Hollandiában. A két képet úgy retusálták, hogy úgy tűnjön, mintha egymás mellett lennének.

A szeptemberi, rendhagyó esküvő után nem sokkal Siwar vízumot igényelt, hogy kiutazhasson a (már) férjéhez. Kilenc hosszú hónap várakozás után májusban utazhatott ki a férfihoz Hollandiába.

Siwar azt tervezi, hogy újra felveszi a fehér ruháját, a férfi pedig az öltönyét ölti majd magára. Azt szeretnék, hogy újra készüljön róluk esküvői fotó. Úgy, hogy ne kelljen trükközni a képekkel.

Hozzászólások