Keresés
-18O
Debrecen
2019.11.19., kedd (Erzsébet)

A fantasy varázsfuvolája a Csokonai Színházban

Offmedia- 2017.04.21. 13:10
914
Rusznyák Gábor viszi színre Mozart A varászfuvoláját a debreceni Csokonai Színházban.
Bár a próza világából érkező, elismert rendező első alkalommal dolgozik operával, nem áll távol tőle a zene világa. Rövid ideig zeneszerzést tanult, szerzett már zenét színdarabokhoz, rendezett vígoperettet, nagyon örült a Csokonai Színház felkérésének.

Mozart legtöbbet játszott operájának világát a színház fantasy világába képzelte el, hisz a színház is egy nem létező valóságot teremt egy előadás idejére. „Számomra – koromnál fogva is talán – a Stalker zónája, ez a „varázsfuvola-valóság”, ahová vágyunk, mert ott mindenféle dolgok történnek, történhetnek velünk. Ez a logika az, amelyben érteni, értelmezni tudom A varázsfuvolát.”
Forrás:Máthé András
A varázsfuvola Mozart legtöbbet játszott műve, amely egyszerre mese, infantilis játék, filozófiai mű, igazi színház és zene, telis-tele rejtélyes utalásokkal, átitatva szabadkőműves szimbolikával, a felvilágosodás nagyszerű és magasztos eszméiével és máig ható illúzióival. Ez az az opera, amely minden alkotót arra inspirál, hogy megteremtse a saját Varázsfuvola-univerzumát. Erre tesz majd kísérletet a debreceni előadás is. Mozart zenéje zseniális, ugyanakkor a librettó olykor zavaros és látszólag vagy szándékoltan önellentmondásos, de talán pont ez az ellentmondásosság, a létezés ellentmondásossága áll ennek a műnek a középpontjában. Senki és semmi nem az, aminek elsőre látszik, talán csak a szerelem és a szeretet. Kialakulatlan, éretlen személyiségek, gyermekek futnak kígyók elől, és keresik, kergetik egymást, a boldogságot, kutatják az élet értelmét, miközben lehet, hogy az élete értelme maga a keresés. Ez a sokrétegű, egyszerre szórakoztató és elgondolkodtató mű minden korosztály számára tartogat mondanivalót.
A produkció főbb szerepeiben Kovács István (Sarastro), Kolonits Klára/Varga Viktória (Éj Királynője), Molnár Ágnes (Pamina), Balczó Péter/Turpinszky Gippert Béla (Tamino), Donkó Imre (Papageno), Zábrádi Annamária (Papagena) és Böjte Sándor (Monostatos) látható.
Vezényel: Somogyi-Tóth Dániel, Szabó Sipos Máté.
Az elődás bemutatója 2017. április 28-án 19 órától lesz a Csokonai Színház Nagyszínpadán.

Hozzászólások