Keresés
-18O
Debrecen
2019.09.23., hétfő (Tekla)

A Vörös Démont idézik meg a Nemzeti Pódium estjén

Offmedia- 2017.04.03. 12:53
1418
Tóth Auguszta önálló estjével folytatódik a Nemzeti Pódium sorozata a debreceni Csokonai Színházban.
A Hoztam valamit a hegyekből című előadás sok zenével, humorral és iróniával fűszerezve az 1983-ban elhunyt színésznőnek, a „Vörös Démonnak”, Mezei Máriának állít emléket. Mezei volt a 30-as évektől a magyar filmgyártás egyik csillaga, a háború után többen között az Édes Anna, A Noszty fiú esete Tóth Marival, Mici néni két élete, Tiltott terület című filmekben játszott.

Hoztam valamit a hegyekből - Tóth Auguszta önálló estje
Forrás:Eöri Szabó Zsolt
A negyvenes években feltűnt az ország szinte összes magánszínházában. 1944 márciusától, a német megszállás alatt nem vállalt fellépést. 1946-ban szerepelt újra a Belvárosi Színházban.

Az ötvenes években méltatlanul mellőzték. Kabarékban, esztrádműsorokban lépett fel, később önálló esteken Ady megzenésített verseit adta elő. 1949 után az Operettszínházban, a Vidám Színpadon, a Madáchban játszott, majd a Petőfi Színház után 1964-1970 között a Nemzeti Színház társulatának tagja volt – egyik nagy alakítását a Warrené mesterségében nyújtotta.

Mezei Mária színésznő akart lenni, és az lett. Díva, Vörös Démon, Femme fatale. Tóth Auguszta, a Nemzeti Színház színművésze pályája során többször is találkozott Mezeivel: vagy úgy, hogy könyvet kapott róla, vagy úgy, hogy a dalait énekelte. Ezek az élmények inspirálták a Hoztam valamit a hegyekből című előadás létrehozására.

Tóth Auguszta önálló estje április 13-án, csütörtökön 19 órától látható a Víg Kamaraszínházban.

Hozzászólások