Keresés
-18O
Debrecen
2019.11.15., péntek (Albert, Lipót)

Bethlen Gábor fejedelemről nyílt kiállítás Debrecenben

MTI- 2017.01.31. 11:52
819
Bethlen Gábor fejedelem, Debrecen patrónusa címmel nyitottak meg kiállítást a Magyar Református Egyház jubileumi emlékéve keretében kedden a helyi Déri Múzeumban.
Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere megemlékezésében kiemelte: Bethlen Gábor fejedelem többször járt Debrecenben, több alkalommal erősítette meg a város kiváltságait, s a tűzvészben leégett András templom újjáépítése érdekében lemondott a város egy évi hűbéri díjáról, s az építkezést saját vagyonából is támogatta.

Fekete Károly tiszántúli református püspök arról a hármas örökségről beszélt, amelyet a debreceni reformátusok köszönhetnek Bethlen Gábornak.

Ő rendelte el a debreceni kollégiumi diákok tógaviseletét, amellyel "Erdély színeibe öltöztetett bennünket" - mondta a püspök hozzátéve: útmutatásával pedig - tudománnyal és fegyverrel harcolunk -, "belső, lelki öltözetet adott" a lelkipásztoroknak.

Forrás:offmedia.hu
Végezetül megörökölték Bethlen híres mondatát, amelyet a halálos ágyán vetett papírra: "Ha Isten velünk, kicsoda ellenünk?".

Kató Béla erdélyi református püspök a kiállítás megnyitóján úgy fogalmazott, hogy "Bethlen Gábor fejedelem nélkül ez az ötszáz év nem volna igazán ünnepelhető".

Az erélyi fejedelem, bár maga a református értékek szerint vezette Erdélyt, megkövetelte a vallási türelmet, a szabad vallásgyakorlást, elsődlegesnek mindig a haza, azaz Erdély értékeit tekintette - mondta.

Ez is látható a tárlaton
Kató Béla felidézte a protestánsok összefogása mellett Bethlen Gábor a katolikusokat, de még a román ortodox egyházat is támogatta. Nevéhez fűződik a gyulafehérvári román főiskola alapítása és a biblia román nyelvű fordítása is.

Az erdélyi püspök végezetül megjegyezte: Bethlen Gábornak "a különböző vallások, etnikai népcsoportok iránt tanúsított türelmét a mai politikusok is példának tekinthetnék".

A debreceni Déri Múzeum kupolatermében rendezett kamaratárlaton Bethlen-karbeli erdélyi relikviákat, pénzérméket, írásos dokumentumokat tekinthetnek meg az érdeklődők február 26-ig.

Luther Márton Ágoston-rendi német szerzetes, teológus 1517. október 31-én függesztette ki az egyházi megújulást követelő reformtéziseit a wittenbergi vártemplom kapujára, ettől a naptól számítjuk a reformáció kezdetét. A reformáció emlékévében csaknem négyszáz programot tartanak szerte a Kárpát-medencében.

Hozzászólások