Keresés
-18O
Debrecen
2019.11.20., szerda (Jolán)
  • Főoldal
  • Kultúra
  • Botrány a Bud Spencer-graffiti körül: megszólalt a készítő

Botrány a Bud Spencer-graffiti körül: megszólalt a készítő

Offmedia- 2017.04.28. 11:42
5919
Nagy botrányt kavart, hogy a budapesti Bud Spencer graffitit valaki átfestette. De mit szól ehhez az alkotó?
Budapesten a Filatorigáton lévő graffitifalon lévő Bud Spencer emlékképet valaki csütörtök reggelre lefestette, aminek a rajongók finoman szólva sem örültek. Ráadásul azt a hírt is az elmúlt napokban kapták fel, hogy a TV2 Édes Élet című műsorának a forgatásán a graffiti fekete részére Lagzi Lajcsi arcképét fújták fel, amin szintén rengetegen felháborodtak.

Bud Spencer halála után ez a rajz készült
Forrás:Facebook/TakerOne
A híres graffiti alkotója, TakerOne a Facebook-oldalán szólalt meg az üggyel kapcsolatban. A férfi azt írja a csütörtök reggelre történő átfestésről, hogy mivel a fal valóban nem emlékfal, ezért "az a normális eljárás, hogy cserélődnek a rajzok, tehát ha valaki festeni akar oda, akkor valaki más munkájára fest rá, ezzel pedig vállalja azt, hogy hónapokon, heteken, vagy akár napokon belül az ő munkájára is ráfestenek".

Ilyenre festették át
Forrás:Facebook/Terkovics Zoltán
"Ugyanakkor azt is gondolom, hogy ebben az esetben egyik ember nézőpontja nem értékesebb a másikénál. Személy szerint nekem nem az a problémám, hogy eltűnt a falról a portré, hiszen a fentiek szerint erre számítottam. Viszont azzal, hogy valaki ilyen nem túl elegáns módon fejezte ki magát az ügyben, pontosan azt tette, mint ami ellen, ha jól sejtem, tüntetőleg kívánt fellépni: rákényszerítette a saját véleményét mindenki másra, méghozzá anélkül, hogy bármilyen további értéket adott volna a dologhoz. Aligha javít az ügyön a kínossá sikerült művészettörténeti utalás - fogalmaz."

Tanulságként pedig azt vonta le, hogy próbáljunk meg tisztelettel kezelni másokat, és tisztelettel kinyilvánítani a véleményünket.

A TV2 műsorával kapcsolatban megjegyzi, hogy az a kép nem a Bud Spencer rajz hátterébe került, hanem mellé, csupán az volt a szerencsétlen döntés, hogy szintén fekete hátteret kapott, és így egybemosódott az ő munkájának hátterével.

Hozzászólások