Keresés
-18O
Debrecen
2019.09.23., hétfő (Tekla)

Debrecenből a londoni divathétre

Somló-Bakos Dalma- 2017.04.26. 03:55
1560
Hogyan kerül egy debreceni ékszertervező a világ egyik legrangosabb divateseményére Londonba? Többek között erről is beszélgettünk Faludi Gabriellával.
A 2011-ben alakult Faludi G brand mára hatalmas sikernek és népszerűségnek örvend. A márka a filozófiájának és tervezési koncepciójának középpontjába a szépség élvezetét, mint önmagán túlmutató esztétikai élményt helyezi. A különleges, kézműves ékszerek két technikával készülnek, ezek a fusing technika és a tradicionális üvegfestés. A fusing, az üveg összeolvasztását jelenti, 800 Celsius fokon, speciális üvegolvasztó kemencében. Az üvegfestés pedig különböző fém oxidokból összeállított festék  beégetése az üvegbe. Ékszereik a legkiválóbb minőségű üvegből készülnek és mivel egy speciális hőkezelési folyamaton mennek keresztül, rendkívül ellenállóvá válnak. A festék beégetése 650 fokon történik, tehát a festék gyakorlatilag eggyé válik az üveggel.

Debrecen.offmedia.hu: Idén februárban a Faludi G bemutatkozott a londoni divathétre. Hogyan jutottál ki?

Faludi Gabriella: Hatalmas lépés volt az életünkben ez a lehetőség, már egy ideje szerettem volna külföldön bemutatni a márkát. Először természetesen szakmailag tájékozódtunk, megkerestünk egy márkamenedzsert, aki segített a felkészülésben, hogy releváns márkaként jelenhessünk meg külföldön. A divatvilágnak saját szabályai vannak, ezeknek meg kellett felelni. A londoni divathéten végül bemutatkozhattunk a sajtónak, tulajdonképpen ez az első lépcső ahhoz, hogy egy márka egyáltalán nemzetközi szinten bármibe belekezdhessen.

Forrás:offmedia.hu
Debrecen.offmedia.hu: Milyen volt a fogadtatása az ékszereknek?

F.G.: Nagyon pozitív. Több sajtó- és bloggerkapcsolatot sikerült kiépíteni. Részben ezeknek köszönhetően hívtak minket popup showroomba is, de több bolttal is tárgyalunk az esetleges forgalmazással kapcsolatban. Hamarosan pedig New Yorkban szerveznek nekünk egy bloggertalálkozót: ezt egy olyan, kinti blogger  szervezi, akinek megtetszettek az ékszereink, és a kollegáinak  is be akarja őket mutatni.

Debrecen.offmedia.hu: Mi a következő célod, Nyugat-Európában, vagy inkább az Egyesült Államokban szeretnéd jobban megismertetni a kollekcióidat?

F.G.: Konkrét célországom nincs, elsősorban Európára gondoltam, de ha az amerikai piacról van érdeklődés, örülünk neki. Sajnos az, hogy én gyakorta odautazzak, nem megoldható, de biztosan lesz olyan esemény, amire tudnék menni.

Faludi Gabriella
Debrecen.offmedia.hu: Mit lehet tudni az ékszerekről, a stílusodról, hogyan alkotsz?

F.G.: A tervezés során a koncepció fontos része, hogy milyen vagyok, a személyiségem. Van egy termékem, van egy vízióm, amiben hiszek.  Az elmúlt öt évben több technikát, stílust is kipróbáltam. Izgalmas kirándulások voltak és értékes tapasztalat. Ez számomra nem azt jelenti, hogy nem én vagyok benne a kollekciókban, hanem azt, hogy fejlődöm és tanulok. Kiválasztottam egy irányt, amiről úgy gondoltam, megfelelő lehet a külföldi piacra, amit ezüsttel kombináltam – ez utóbbi egyébként már régi vágyam volt. Tulajdonképpen így született meg a Crystallongenesis nevű kollekció, amit Londonba vittünk. Nem luxus, de mindenképp high-end kategóriának mondanám.

Debrecen.offmedia.hu: Mennyire nehéz Debrecenből koordinálni azt, hogy belépj a külföldi piacra?

F.G.: Ami nehézséget jelent tervezőként, az az, ha hiányzik mögüle egy befektetői csoport. Sokat gondolkoztam ezen, vajon boldogabb lennék-e, ha ez meglenne, de nem feltétlenül igen a válaszom, sőt. Egyelőre még e nélkül is meg tudom csinálni.

Debrecen.offmedia.hu: És a kezdetek kezdetén nem gondolkoztál azon, hogy Budapestre költözz?

F.G.: Valóban sokkal könnyebb lett volna Budapestről elindítani a márkát, de többek között a gyerekem miatt sem jöhetett szóba a költözés. Most pedig már egyáltalán nem érzem hátrányát annak, hogy Debrecenben vagyok.

Forrás:offmedia.hu
Debrecen.offmedia.hu: Mit lehet tudni a munkafolyamatról, hogy inspirálódsz?

F.G.: Alapvetően üvegből dolgozom. A legutóbbi kiállításon bemutattam egy pohár utóéletét: egy szimpla, de nagyon szép poharam eltört. Izgalmasak lettek az üvegcserepek, ezért kiégettem őket, és gyakorlatilag erre építettünk fel egy kiállítást fotókkal és modern balett performansszal. De hat rám egy álom, egy ruha, egy szín, egy festmény, vagy akár egy regény is.

Debrecen.offmedia.hu: Honnan indult el a vállalkozásod?

F.G.: Az egyetem mellett dolgoztam egy díszüvegműhelyben, magához az üveghez, mint anyaghoz így kerültem közel. Amikor várandós lettem, akkor kezdtem el hobbiból ékszereket készíteni, majd amikor a gyerekem úgy ötéves lett, akkor éreztem azt, hogy talán keresni kellene egy „normális” munkát. Végül a hobbim lett a munkám. Viszont nem csak a tervezésben vagy az anyaghasználatban kellett fejlődnöm az évek során, hanem marketingben és üzleti ismeretekben is, hiszen az elején mindent egyedül csináltam. Kemény időszak volt, de másképp nem tudtam volna megoldani.

Forrás:offmedia.hu
Debrecen.offmedia.hu: Évente rendezel egy „kísérleti bulit”, a legutóbbi április 9-én volt Debrecenben a Modemben. Mi is ez pontosan?

F.G.: Amikor a lakásból a garázsba átköltözött a műhelyem, megtaláltam több ékszerkezdeményt – aranyosak voltak, de nem fejeztem be őket. Először ki akartam őket dobni, de egy barátnőm megkérdezte, hogy mi lenne, ha eladnám őket? Elgondolkoztam, lehet, hogy tényleg akadnak olyan vevők, akik 1-2 ezer forintért boldogan hazavinnék őket. Így alakult ki ez a kísérleti buli. Ahhoz, hogy egy kollekció elkészüljön, előtte rengeteget kísérletezek – anyagban, formában, színben. Fel kell tárni az anyag tulajdonságait. És ezekből a feltárásokból lesznek az itt látható ékszerek.

Debrecen.offmedia.hu: Mit lehet tudni a következő kollekciódról?

F.G.: Gőzerővel dolgozom rajta, és most kezd éppen kettéválni: az egyik részét itthonra, a másikat külföldre szánom. Pontosabban úgy fogalmaznék, hogy nem viszek mindent külföldre, amit itthon bemutatok majd. A részletekről egyelőre nem árulnék el semmit, de nyár közepére valószínűleg meg fog jelenni.

Hozzászólások