Keresés
-18O
Debrecen
2019.10.20., vasárnap (Vendel)
  • Főoldal
  • Kultúra
  • Forradalmi hangulat és tank a városban: így készül Debrecen az '56-os évfordulóra

Forradalmi hangulat és tank a városban: így készül Debrecen az '56-os évfordulóra

Offmedia- 2016.09.21. 13:14
839
Több mint egy hónapon át tartó programsorozattal emlékezik meg Debrecen az 1956-os forradalomról.
Az '56-os események ünnepi megemlékezésének a szervezése nem lehet magánügy - fogalmazott Jávor András, a Debreceni Egyetem általános rektorhelyettese az erről szóló szerdai sajtótájékoztatón. Emlékeztetett arra, hogy az egyetem integrációja gyakorlatilag a forradalom idején kezdődött, amikor az utcán együtt vonultak az orvostanhallgatók, az agrárosok, és a többi kar diákjai is.

Kiderült, hogy az Egyetemi téri 56-os emlékmű, a Melocco-szobor környékét rendbe fogják tenni, felújítják, hiszen a mostani állapotában az "méltatlan" az ünnepléshez. Ezt az egyetem és a református egyház közösen finanszírozza, mintegy hatmillió forintból.

A mai Magyarország politikai identitásának gyökerei az '56-os forradalomból eredeztethetőek - ezt már Papp László, a város polgármestere fogalmazta meg. Azt mondta, a mai politikusok és döntéshozók szerencsések, amiért kezet rázhatnak az '56-os hősökkel, és hogy mennyire szívesen tennék ezt meg Kossuth Lajossal, valamint az 1848-49-es szabadságharc hőseivel is.

Papp László és Jávor András
Forrás:offmedia.hu
Debrecen országos szinten is különleges helyzetben van, hiszen mindkét jelentős történelmi eseménynél kiemelt szerepet kapott a város - tette hozzá Papp László. A polgármester elmondta, hogy az '56-os forradalmi események is Debrecenből indultak. Az erre a szerepre való tekintettel pedig október elseje és november 4-e között nem akármilyen rendezvénysorozattal készül a város, amelyek között lesznek tudományos, látványelemes megemlékezések, de empirikus tapasztaláson alapuló lehetőségek is.

Papp László szerint még mindig vannak akik a forradalmi eseményeket "nem a helyükön kezelik", mint fogalmazott, többen vannak a médiában, akik '56-ot még mindig ellenforradalomként emlegetik. Szerinte "a dolgoknak a helyükre kell kerülniük".

Lesz egy új emlékmű a Csokonai Színháznál, amellyel a debreceni áldozatokra és hősökre emlékeznek meg. Ezt a város az 1956-os Emlékbizottsággal karöltve 21 millió forintból hozza létre. A bizottság egyébként több mint 10 millió forinttal támogatta az emlékművet. Az ünnepi avatásra október 23-án este 6 órakor kerül sor. Papp László hozzátette, hogy azért ekkor, mert körülbelül ebben az időpontban dördült el a sortűz Debrecenben. A város templomaiban ráadásul ekkor harangszóval is megemlékeznek a forradalom debreceni hőseire, áldozataira.

Ezen felül Debrecen különböző pontjain összesen 6 darab óriási molinóval találkozhatnak a járókelők, amelyek szintén a forradalomra hívják majd fel a figyelmüket.

A Füvészkert utca és a Hatvan utcák torkolatában pedig kiállítanak majd egy T-34-es harckocsit, amely arra emlékeztet majd, amikor a szovjete tankok szétlőtték a posta épületét. Ezt a tankot a város a honvédségtől kapja kölcsön.

A DKV forradalmi villamost is üzemeltet majd az ünnepi időszakban heti három alkalommal, a város diákjainak vetélkedőket szerveznek, és több kiállítás is lesz, például a Déri Múzeumban, de a Debreceni Egyetemen is.

Kapcsolódó hírünk:

Hozzászólások