Keresés
-18O
Debrecen
2019.11.14., csütörtök (Aliz)

Híres debreceni gyűjteményt állítottak ki Rómában

MTI- 2017.03.24. 09:30
1045
Melankólia, Klasszikus magyar festők művei (1878-1969) az Antal-Lusztig-gyűjteményből címmel nyílt kiállítás a Római Magyar Akadémián (RMA) csütörtök este a legnagyobb magyar vidéki magángyűjtemény alkotásaiból Gulyás Gábor gondozásában.
Gulyás Gábor kurátor elmondta, hogy a Melankóliát választotta a kiállítás vezérmotívumaként, mivel szerinte ez az életérzés fejezi ki a magyarok viszonyulását a világhoz.

"A szomorúságra, búsongásra való hajlamot fejezi ki, de a melankólia a művészetben rendkívüli termékenységgel is párosul, és az, hogy a magyar művészet ennyire termékeny, talán ezzel is magyarázható" - jelentette ki a kiállítás kurátora.

A mintegy ötezer alkotást számláló debreceni Antal-Lusztig-gyűjteményből 25 kép mutatkozik be az RMA galériájában május 7-ig látható kiállításon.

Forrás:Facebook/Debrecen 2023 - Európa Kulturális Fővárosa /pályázó/
A római tárlatot összeállító Gulyás Gábor, a debreceni Modem és a Műcsarnok volt igazgatója elmondta, hogy a kiállítás legrégebbi műve Munkácsy Mihály Faust-vázlat című képe, amely művészettörténeti érdekességnek számít, mivel a festmény alól az utóbbi tíz évben előjött Munkácsynak egy másik, a Honfoglaláshoz készített vázlata. Így Faust mögött Árpád vezér alakja tűnik elő, és az asztalnak, amelyre Faust könyököl, a lábai egy lónak a lábaival esnek egybe.

A kurátor kiemelte Rippl-Rónai Józsefnek saját édesapjáról festett képét, amelyen az apa mellkasán Ferenc József-rendi kitüntetés látható, és ezért később nem lehetett kiállítani. Védett képnek számít Moholy-Nagy László Fotelben ülő kislány című alkotása is 1919-ből, amely a festő figuratív korszakának utolsó alkotása. Koszta József Sötét fák című képe inkább japán művészetre emlékeztet, mint klasszikus alföldi tájábrázolásra, ezért került Román Györgynek a japán Fuji-hegyet ábrázoló képe mellé. Gulyás Gábor hangsúlyozta, hogy a kiállítás olyan klasszikus képeket sorakoztat fel, amelyek témájukat tekintve közel állnak a kortárs alkotásokhoz. A tárlat legújabb műve ezért a kortárs művész, a világ legnagyobb múzeumaiban kiállított Reigl Judit 2011-es, Gesztus című képe.

Antal Péter műgyűjtő elmondta, kollekciója képei először mutatkoznak be Rómában. Puskás István, az RMA igazgatója hangsúlyozta, hogy a debreceni Antal-Lusztig gyűjtemény bemutatása az idén indított kulturális sorozat része, amely a vidéki magyar városok kulturális életét kívánja bemutatni a római magyar intézetben. Az eddig bemutatkozott Kecskemét és Debrecen után, az ősszel Pécs következik.

A kiállítás megnyitóján jelen levő Papp László Decrecen polgármestere hangsúlyozta, hogy az Antal-Lusztig gyűjtemény Magyarország és Közép-Kelet-Európa egyik legnagyobb értékű és jelentőségű művészeti kollekciója.

Hozzátette, hogy  a videki Magyarország legnagyobb képzőművészeti galériájának számító debreceni Modem tíz éve mutatja be az Antal-Lusztig gyűjteményt, és a várossal kötött megállapodás szerint 2019 végéig a gyűjtemény újabb és újabb műveit tárják a közönség elé félévente változó tematika szerint. A polgármester elmondta, terveik szerint ősszel a reformáció 500. évfordulója alkalmából a kálvinista Rómaként ismert Debrecen városa egyháztörténeti kiállítást és konferenciát mutat be Rómában.

Péntek este Vásáry Tamás zongoraművész, Debrecen díszpolgára ad ünnepi koncertet a Római Magyar Akadémián a Római Szerződések 60. évfordulója tiszteletére.

Hozzászólások