Keresés
1O
Debrecen
2017.11.21., kedd (Olivér)

Kétnapos évnyitó mulatság Debrecenben: íme a programok

Offmedia- 2017.01.11. 18:45
666
Farsangnyitó családi napok a Kölcsey Központban.
Fontos célunk, hogy a Kölcsey Központban minden hónapban legyen olyan kiemelt kulturális rendezvény, amely a debreceni családoknak nyújt tartalmas kikapcsolódást  - hangsúlyozta Széles Diána, Debrecen alpolgármestere a Kölcsey Központ Bény Árpád-termében megrendezett sajtótájékoztatón. A Debreceni Dalidó egy ilyen esemény. A városnak azt a régi szokását eleveníti fel, amikor a Vízkereszt utáni első hétvégén „Dalidót” rendezett. Ilyenkor a céhek mesterei, legényei, inasai együtt ünnepeltek a város polgáraival, jelmezes felvonulást és táncmulatságot tartottak. Az is célkitűzésük, hogy ezek a programok olyan minőséget és értéket képviseljenek, amely turisztikai vonzerővel is bírnak, emelte ki a városvezető. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a programokon való részvétel ingyenes.

2012-ben született újjá a cívisvárosnak ez a régi hagyománya és idén már ötödik alkalommal rendezzük meg a Debreceni Dalidót, amely a város farsangnyitó időszakát is jelenti - mondta Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője. Aprogramok kialakításakor a Debreceni Szakképzési Centrum iskolái voltak a segítségére.

Forrás:C. Kiss Ilona
Annyira népszerű a Debreceni Dalidó, hogy szinte egész évben készülünk erre az eseményre, hogy milyen új ötletekkel tudunk megjelenni ezen az eseményen - ezt már Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum főigazgatója mondta. Hozzátette, hogy fontos küldetése van a programnak, mert kiemeli a szakképzés jelentőségét és bemutatkozási lehetőséget teremt minden szakgimnázium, szakiskola részére. A gyerekek és az oktatók pedig olyan interaktív lehetőséghez jutnak, amely túl mutat egy pályaválasztási fórumon, mert játszva és vidám hangulatban mutathatják be a szakmájukat a közönségnek.

A Vojtina Bábszínház szívesen csatlakozott a Debreceni Dalidóhoz, mivel a programjainkat a "jeles napok" alakítják, így a farsangi időszakkal kapcsolatban is örömmel együttműködünk a Főnix Rendezvényszervezővel - hangsúlyozta Asbóth Anikó igazgató. A Vojtina Bábszínház vezetője arra kérte az érdeklődőket, hogy a férőhelyek korlátozottsága miatt külön regisztráljanak a vasárnapi ingyenes előadásokra.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy az Advent alkalmával a Kossuth téren nagy sikerrel bemutatkozott kisvonat a Debreceni Advent idejére visszatér a Baltazár Dezső térre.

Forrás:C. Kiss Ilona
A Kölcsey Központban január 14-én szombaton délelőtt tíz órától egészen kora estéig tart a V. Farsangnyitó Debreceni Dalidó. A rendezvényen – a hagyományoknak megfelelően – a Debreceni Szakképzési Centrum iskolái is bemutatkoznak, mivel ez a nap a farsangnyitó vigadozás mellett a kézművesség és a szakmák dicséretének napja is. Ezen a napon a szakmát tanuló diákokat körbezsongják a kisgyermekek, tanulnak tőlük egy-két fogást, s ki tudja, ez az élmény évekkel később valamelyik szakma felé terelgeti őket.

A Kölcsey Központ folyosóján a méltán népszerű povolnys asztalosok, a világítástörténetet bemutató Beregszászi, a koktélpartira invitáló Kereskedelmi és Vendéglátóipari, a híres debreceni pároskolbász-töltés, a mézeskalács-díszítés és kalácsfonás technikáit bemutató Irinyi pék- és hentesinasai, a saját ruháik mellett nyomdai fogásokat is bemutató Könnyűipari, a közlekedési játékokat népszerűsítő Brassai, az esztergáló Baross mellett jönnek a Péchy pallérjelöltjei, önjáró kisautót és Leonardo-hidat hoznak, a Vegyipari tudósjelöltjei mindenféle ördöngös csodatévő folyadékokat kutyulnak, a Mechwart legorobotjai a farsangi forgatagban keresik az utat, a Bethlen-Air pedig bármilyen célállomásra elrepíti a repülni vágyókat.

Forrás:C. Kiss Ilona
A Debreceni Szakképzési Centrum mesterei és inasai mellett a kezdetektől jelen lévő kézművesek, a Tímárház mesterei – Radics Zoltán mézeskalácsos, Herpácsiné Mester Marianna szalmafonó, Lugossy György fazekas, Buka Csabáné csipkeverő, Hutkai László bőrműves, Molnár Tiborné hímző – is várják az érdeklődőket. A kézműves hagyományokat éltető Kós Károly Művészeti Szakközépiskola tanárai és diákjai is Dalidó-házigazdáknak mondhatók, gyönyörű álarcaik idén is láthatók lesznek.

Január 15-én, vasárnap a Vojtina Bábszínházban 10 órától 13 óráig folytatódik a mulatság: mutatványosok csapnak nagy csinnadrattát, kicsik és nagyok próbálhatják ki magukat az egykori céhinasok játékaiban. „Illik a tánc a farsangnak, minden rongya fityeg annak” éneklik a játszószínház muzsikusai, s velük rophatják a táncot az ide érkező népek.

A Vojtina Bábszínház színháztermében 10 órától Szerencsés János avagy az ördög három aranyhajszála című bábjátékot is megnézhetik az érdeklődők. „Aki dudás akar lenni, pokolra kell annak menni” énekli Szerencsés János és el is indul, ha el nem varázsolja őt is Kiss Balázs, bűvész, aki az Országos Corodini Bűvészbajnokság I. helyezettje lett 2016-ban.

A játszószínházban A sárig kicsi kígyó kamarajáték szintén 10 órakor kezdődik a Farsangnyitó Dalidó keretében.

Hozzászólások