Keresés
-18O
Debrecen
2019.09.23., hétfő (Tekla)

Lego, tudomány és virtuális valóság Debrecenben

Offmedia- 2017.02.07. 10:01
712
A tavalyi nézőcsúcsot megdöntve, közel hatezren voltak kíváncsiak a hétvégén Debrecenben megtartott Science NO Fiction 2.0 Tudományfesztiválra és a First Lego League nemzetközi robotprogramozási versenysorozat regionális elődöntőjére.
A világ 80 országának 230 ezer diákját érintő vetélkedő kelet-európai elődöntőjén hat ország legsikeresebb középiskolás csapata mérte össze felkészültségét és kreativitását. A programsorozatot a National Instruments a Virtuális Műszerezésért Alapítvány szervezte az NI Hungary Kft. támogatásával.

Forrás:offmedia.hu
Óriási volt az érdeklődés a nagyközönség részéről a második alkalommal megrendezett Science NO Fiction programokon, már kapunyitáskor több százan álltak sorban. Elsősorban kisgyermekes családok, általános és középiskolás fiatalok használták ki azt a páratlan lehetőséget, hogy a hétvégére a robotika fővárosa lett Debrecen. A Kölcsey Központban megrendezett tudományfesztiválon a résztvevők közvetlenül is megtapasztalhatták a természettudományok terén, hogy mit jelent a rendezvény szlogenje: „gyere el és éld át a tudományt!”

Forrás:offmedia.hu
Két nap alatt 18 kiállító mutatta meg, hogy hogyan készülnek a legmodernebb elektronikai eszközök, mit tudnak jelenleg az emberszabású, az életmentő vagy a marsjáró robotok. A kiállítók között az ország három interaktív tudományos élményparkja, a Csodák Palotája, a Mobilis (Győr) és az Agóra Debrecen is képviseltette magát, de itt volt a Drónpilóták Országos Egyesülete, a Puli Space Technologies és a Makerspace is.

Három éves kortól egészen 18 éves korig mindenki részt vehetett robotikaoktatásokon, ahol a Lego robotok vezérlésével ismerkedhettek meg, illetve a legmodernebb játékprogramoknak és eszközöknek köszönhetően a virtuális valóságba is betekintést nyerhettek.

Forrás:offmedia.hu
Az egyedülálló eseményt tovább gazdagította a First Lego League nemzetközi robotprogramozási versenysorozat kelet-európai elődöntője, amelyen hat országból (Csehország, Szlovákia, Románia, Bulgária, Oroszország és Magyarország) 27 középiskolás csapat 270 versenyzője mérte össze tudását.

Forrás:offmedia.hu
A nemzetközi vetélkedő megnyitóján Dr. Ábrahám László, a National Instruments a Virtuális Műszerezésért Alapítvány kuratóriumának elnöke bejelentette, hogy jövőre pályáznak az európai döntő megrendezésére, ahol már 50 ország 70 csapata mérkőzne meg. Az NI már 2013 óta rendez regionális fordulókat, tavaly pedig itt volt a közép-európai döntő is. Az elnök elmondta, az ilyen versenyeken mindenki győztes, mivel a közös munka során a diákok rengeteget tanulhatnak egymástól és új ismereteket is szerezhetnek az informatika világából.

Forrás:offmedia.hu
A több száz diák, csapatkísérő és a nemzetközi zsűri jelenlétében Dr. Barcsa Lajos alpolgármester elmondta, Debrecen városának célja, hogy az ország egyik innovációs központjává váljon. Ezzel kapcsolatban külön kiemelte a Debreceni Egyetemet, ahol több mint 30 000 fiatal tanul, ebből 4500 külföldről érkezett. „Jöjjenek vissza hozzánk és tanuljanak tovább nálunk” - hangsúlyozta zárásként a városvezető.

Dr. Mihálydeák Tamás, a Debreceni Egyetem Informatikai Karának dékánja szintén az Egyetem által kínált továbbtanulási lehetőségek széles palettájára hívta fel a figyelmet. Az informatikai karon alap-, és mesterszintű képzés, illetve doktori iskola is működik, ahol magyar és angol nyelven egyaránt folyik oktatás.

Hozzászólások