Keresés
-18O
Debrecen
2019.08.18., vasárnap (Ilona)
  • Főoldal
  • Kultúra
  • Újabb fantasztikus kincsekre bukkantak – régészeti szenzáció Debrecenben

Újabb fantasztikus kincsekre bukkantak – régészeti szenzáció Debrecenben

Somló-Bakos Dalma- 2016.11.17. 12:42
2162
Avar Danuta után ismét különleges leletek kerültek elő az M35-ös autópálya nyomvonalának megelőző feltárásán. Egy női sírra, illetve egy honfoglalás kori temetőre bukkantak a régészek.

Augusztusban jelentették be, hogy Debrecen közelében felbecsülhetetlen értékű aranykincsre bukkantak a régészek. Akkor ugyanis egy, a VII. században élt 10-12 éves kislány koponyáját emelték ki a földből. A leletet (az éppen akkor nyert olimpiai aranyérme után) Avar Danutának nevezték el. A találgatások így már hónapokkal ezelőtt elkezdődtek: vajon mi mindent rejt még magában a terület?

Nos, a válasz mostanra megszületett, szeptemberben ugyanis a kislánytól csupán 7 méterre újabb női sírt tártak fel. Ahogyan Angi János, a Déri Múzeum igazgatója fogalmazott, a múzeum számára nagyon fontos a leletmentés, és az épülő M35-ös autópálya nyomvonalánál nagyon gazdag leleteket találtak. Annak ellenére, hogy a szóban forgó vidék több ezer éve folyamatosan lakott terület, nyár végén még kérdéses volt, vajon magányosan temették-e el annak idején Avar Danutát, akinek az aranyveretes pártájának a restaurálásával mostanra végeztek.

Aranyveretes párta és korabeli öltözet
Forrás:offmedia.hu

A kislány sírja mellett találták meg a felnőtt nőt, akit a feltárás vezetője Malvinnak keresztelt – ezt már Dani János, a Déri Múzeum régészeti igazgatóhelyettese mondta. A nőt a kora avarokra jellemző tájolási mód szerint, azaz fejjel keletre fektetve temették el. A csontváz a mai talajszinthez képest két méter mélyen feküdt, így a munkát megnehezítette a sír alján feltörő talajvíz, amit szivattyúzni kellett. Azonban a vizes környezetnek köszönhetően sikerült a koporsó nyomati megfigyelni a sírban. A sírgödör nyugati végében avar szokás szerint két részleges szarvasmarha csontvázat temettek el – tudtuk meg.

Forrás:offmedia.hu

Malvint egyébként szintén pártában temették el, az ujjain pedig különleges ezüstgyűrűk voltak, a nyakában amulettet találtak. Az augusztusban feltárt Avar Danutához hasonlóan a régészek itt is találtak pártavereteket. Ezek azonban négyzet alakú, fonatos préselt veretek, aranyozott ezüstből. Ezeken felül ebben a sírban is voltak ezüstlemezből készült, gömb alakú gyöngyök. A csontváz bal vállánál talált aranypénz pedig „óriási értékű”. A „solidus” Bizáncból származik, és egyike azoknak az érméknek, amelyeket a Keletrómai Birodalom az avaroknak fizetett a békéért cserébe – tudtuk meg a Déri Múzeumtól. A sírban még olyan tárgyakat találtak a régészek, amelyek a nők mindennapi életéhez tartoztak, mint például vaskést, bronzcsipeszt, orsógombot és orsókarikát.

Dani János régészeti igazgatóhelyettes, Kocsis-Boruzs Gábor régész, Angi János múzeumigazgató, Loppert Dániel kommunikációs igazgató (balról jobbra)
Forrás:offmedia.hu

De ez még nem minden, hiszen ahogyan Kocsis-Boruzs Gábor régész elmondta, a szakemberek ezen felül egy kis sírszámú, de rendkívül gazdag honfoglalás kori, 900 körülből származó temető sírjait találták meg. Ezek állítólag új megvilágításba helyezhetik a térség X. századi történetét. „50 veret került elő a sírból, mindegyik arannyal díszített ezüst” – fogalmazott. Rábukkantak egy szintén 12 év körüli kislány sírjára, aki a jelek szerint igen gazdag és előkelő családból származhatott. A restaurálások, vizsgálatok során kiderült, hogy valószínű, hogy a most talált vereteket korábban már javították, hiszen „itt-ott amatőr módon illesztették őket össze” – magyarázta a régész.

Forrás:offmedia.hu

Jelenleg mintegy 150 ezer négyzetméter feltárása zajlik, az M35-ös autópálya nyomvonalán összesen mintegy 700 ezer négyzetméternyi területet vizsgálnak át a régészek – ezt már Loppert Dániel, a NIF Zrt. kommunikációs igazgatója árulta el. „Mindig nagy öröm számunkra, ha infrastrukturális fejlesztéseink keretében végzett feltárások során tovább gazdagodhat hazánk régészeti leletgyűjteménye, ami hozzásegít a korabeli világ és életkörülmények jobb megismeréséhez” – tette hozzá.

Forrás:offmedia.hu

Forrás:offmedia.hu

Hozzászólások