Keresés
-18O
Debrecen
2019.08.21., szerda (Sámuel, Hajna)
  • Főoldal
  • Sport
  • Képek: íme a megújult balmazújvárosi focistadion

Képek: íme a megújult balmazújvárosi focistadion

Somló-Bakos Dalma- 2016.07.16. 05:00
2613
Megnéztük, hol fogadja a magyar NB II-es csapat a Palermo focistáit.

Fokozatosan, lépésekben készült el a felújított balmazújvárosi stadion, először a pályát csinálták meg, 160 millió forintos TAO támogatásból, még négy évvel ezelőtt – tudtuk meg Tiba Istvántól, a klub első emberétől (aki egyébként országgyűlési képviselő is). Mivel 2017-től elvárás lesz a profi kluboknál, hogy a pályák fűthetőek legyenek – ezzel lecsökkentve a téli holtszezon hosszát – , ezért a felújításnál ezt is szem előtt tartották. Persze ez alatt nem azt kell érteni, hogy ténylegesen meleg legyen a pálya, hanem azt, hogy a gyökérzónában olyan 10-11 Celsius fokos hőmérsékletet lehessen biztosítani, akármilyen hideg is van. A balmazújvárosi pálya fűtésének a specialitását a termálvíz adja, ezt a névadó szponzor, a szomszédban lévő Kamilla gyógyfürdő biztosítja a klub számára.

Ilyen volt...
Forrás:Facebook/Balmazújváros Sport Kft.

... és ilyen lett
Forrás:Somló Samu

Ezután az eredményjelző tábla oldalán lévő lelátót újították fel, 180 millió forintos TAO támogatásból, még 2,5 éve. A következő lépés a pálya világítása volt, 160 millió forint értékben, TAO támogatás segítségével. Tiba István elmondta, hogy a tévés közvetítésekhez minimum 1200 lux teljesítmény szükséges, náluk ez bőven megvan. „Ezt onnan tudom, hogy amikor az M4 közvetítette a Kisvárda elleni meccsünket, akkor a tévések jelezték, hogy nagyon-nagyon jók nálunk a fényviszonyok” - tette hozzá. Ez azonban a tervezetthez képest kicsit később valósult meg, hiszen első körben nem tudták összegyűjteni az ehhez szükséges TAO forrást.

VIP
Forrás:Somló Samu

Közben azért a magyar kormány is kisegítette a balmazújvárosi csapatot, mintegy 400 millió forintot kapott stadionfejlesztésre a hajdúsági klub. A többi lelátó, illetve a VIP rész már ebből épült meg. „Mivel szegény ember vízzel főz, nekünk fokozatosan kellett megcsinálnunk mindent, nem úgy volt, hogy egyszerre meg tudjuk csinálni a felújítást” - fogalmazott a képviselő.

Az ősgyepet felváltotta a műfű
Forrás:Somló Samu

2400 fedett ülőhely

„Véleményem szerint egy ilyen kis városban ez egy ideális méretű stadion. Ezt igazolja az is, hogy általában olyan 800-1000 néző szokott kint lenni a mérkőzéseken. De például a már említett Kisvárda elleni tévés meccsünkre 1800-an is kijöttek” - magyarázta Tiba István. Hozzátette, hogy „ha 1200 néző kint van, az már fél ház, nem fog az ürességtől kongani a stadion”.

Az eredményjelző tábla oldalán lévő lelátó
Forrás:Somló Samu

Amit külön kiemelt, hogy mióta rendezettek a körülmények, azóta észrevehetően több gyermekes szülő jár a mérkőzésekre, több nő is jön. Ez köszönhető a felújított mosdóknak, a fedett ülőhelyeknek, és annak is, hogy a világításnak köszönhetően esti meccseket is tudnak játszani. „Ilyenkor nyáron ez utóbbi egyébként is jó, mert nap közben nagyon meleg van, a hangulata pedig teljesen más egy esti mérkőzésnek” - sorolja.

Forrás:Somló Samu

A stadion felújítása során szem előtt tartották, hogy a létesítmény mind az MLSZ elvárásainak, mind a FIFA előírásainak megfeleljen. A tervek között ugyanis szerepel, hogy a stadionban nemzetközi mérkőzéseket is rendezzenek majd, például utánpótlás válogatott bajnokságot, vagy női futball tornát. Az öltözőkben is például ezért van 25 darab szekrény, a FIFA ugyanis ezt írja elő.

Forrás:Somló Samu

Balmazújváros lehetne az edzőtáborok Mekkája?

„Ha mi egy gazdag város lennénk – és itt a gazdag alatt azt értem, hogy például a jelenleginél jóval nagyobb adóbevétele lenne Balmazújvárosnak – , akkor el lehetne gondolkodni azon, hogy olyan eszközöket vásároljunk, amivel letakarhatjuk a gyepszőnyeget, és mondjuk koncertet rendezzünk a stadionban. De mi ezt nem tudjuk megengedni magunknak. Ez a fejlesztés nem öncélúan annak szólt, hogy a futballnak építünk egy stadiont, hanem erre szükség volt Balmazújváros hosszabb távú fejlesztési koncepciójához” - hangzott el válaszként kérdésünkre, hogy mérkőzéseken kívül másra is tervezik-e használni a létesítményt. Szerinte egyébként a városlakók számára annyira fontos a foci és a kézilabda, hogy akármilyen koncertet is szerveznének, nem menne ki annyi ember arra, mint amennyien hétről-hétre ennek a két csapatnak a mérkőzéseire kilátogatnak.

Forrás:Somló Samu

„Ha megnézzük a megyét, Hajdúszoboszlót, Hajdúnánást, Debrecent, Hajdúböszörményt, Kabát, Püspökladányt, mindenhol termálvíz van. Lehetne építeni egy 250. termálfürdőt, ha van rá pénz, de azt fent kell tartani, kellenek a vendégek. Viszont olyan adottságokkal, amilyenekkel most Balmazújváros rendelkezik, abból nem sok van. Ha szétnézünk, itt van a stadion, pont a szomszédságában a termálfürdő, és a kettő közé épül egy uszoda is. Lesz egy új kézilabda csarnokunk is, és innen egy kilométerre van egy edzőközpont, de még négycsillagos szállodája is van a városnak. A turizmuson belül a sportturizmusra akarunk ráállni, hogy ne csak Ausztriába vagy Törökországba menjenek a csapatok edzőtáborba, hanem jöjjenek el hozzánk is” - tudtuk meg a további terveket Tiba Istvántól.

Megtudtuk, hogy pár éve a Nápoly már érdeklődött, hogy Balmazújvárosban edzőtáboroznának. Ők végül azért mondták vissza, mert nem volt uszodája a városnak, ahogy Tiba István fogalmazott, a csapatnak létkérdés volt, hogy a játékosok két edzés között úszhassanak.

Ha a játékosok „meghalnak” a pályán, néző is lesz

„Nagyon sok idős drukker azt mondta, sosem gondolták volna, hogy Balmazújvároson ilyen pálya lesz” - tette hozzá. Amikor elkészült a stadion, sokan azt mondták állítólag, hogy már a hangulat miatt kijönnek, még azok is, akik előtte nem jártak meccsekre.

Ilyen az öltöző. A tervekben szerepel, hogy kint legyenek majd a játékosok fotói is
Forrás:Somló Samu

Persze nem lehet mindenkinek a kedvére tenni, voltak „szirén hangok”, ahogy a képviselő fogalmaz, de összességében úgy látja, a város jelentős többsége büszke a létesítményre.

Forrás:Somló Samu

„Igaz, az egy dolog, hogy büszkék, de számunkra az a fontos, hogy ki is jöjjenek, mert hiába építettük meg, ha csak üresen áll majd” - mondta. Szerinte itt focimérkőzést rendezni ezek után a futball ünnepe lesz, mind a játékosoknak, mind a közönségnek.

Forrás:Somló Samu

Azzal is tisztában vannak, hogy rengeteg múlik a játékosokon, nem is feltétlenül a teljesítményt hangsúlyozzák ki, hanem a hozzáállást: „ha az emberek azt látják, hogy a focisták meghalnak a pályán az eredményért, küzdenek azért, hogy a nézők elégedetten menjenek haza, a csapat meg jól szerepeljen”, akkor meg tudják tartani, vagy akár növelni is a közönségük létszámát. Mivel a feltételek a felújított stadionban adottak (tiszta mosdók, fedett lelátók), Tiba István tisztában van azzal, hogy innentől kezdve a játékosokon múlik az, hogy mennyi néző is lesz a meccseken.

Miért pont a Palermo?

A hivatalos stadionavató július 22-én, péntek este lesz, és az első osztályban játszó Palermo csapatával „avatja fel” a pályát a Balmazújváros. Megtudtuk, hogy mérkőzésszervező segítségével egyeztek meg a csapattal. De hogy miért nem valamelyik bajnoki meccsüket nevezték ki stadionavatónak? „Úgy gondoltam, hogy mivel nem avatnak minden 5. évben Balmazújvároson stadiont, ezért szerettem volna egy olyan mérkőzést szervezni, ahol nem vagyunk eredménykényszerben. Egy bajnoki meccsen azért rossz szájízzel megy haza, ha kikap otthon a csapat, onnantól kezdve eltörpül mellette az, hogy átadták a stadiont” - fogalmazott Tiba István. Meg kellett várni persze az időponttal az Európa-bajnokság végét is, ugyanakkor lassan kezdődik a hazai bajnokság következő szezonja is, így ez az esemény egyfajta „főpróbája” is lesz a Balmazújvárosnak – még akkor is, ha tudják, hogy az ellenfél náluk sokkal erősebb.

Forrás:Somló Samu

„Több olasz csapattal is tárgyaltunk, voltak, akik hitegettek, voltak, akikkel úgy tűnt, megállapodtunk, de végül nem jött össze” - mesél a szervezés nehézségeiről a klub első embere. Végül az egyébként pont Ausztriában edzőtáborozó Palermo mondta azt, hogy szívesen játszanak edzőmérkőzést a Balmazújvárossal. „Ennek külön örültünk, mert ugyebár Balogh Norbi miatt megvan a hajdú-bihari kötődés is” - mondta Tiba István. (Balogh Norbert hajdúböszörményi születésű focista, 2014-ben igazolta le őt a DVSC fiókcsapata, majd 2016 januárjában vásárolta meg a US Palermo – a szerk.)

Hozzászólások